Vaddisznó és a három alma recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Húsos ételek
vad
cider
Somersby
Somersby receptek
rozmaring
zsálya
Gyümölcs
ACV
ACV receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

1 kg
vaddisznó comb
1 l
Alma cider (én 3 üveg Somersby cidert használtam)
2 dl
ACV (vagy jó minőségű alma ecet)
1 tk
gyömbér por
1 tk
mustár por
2 tk
2 tk
Bors (frissen őrölt)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 ek
dijoni mustár
2 ek
zsályalevél (apróra vágva)
1 db
zöld alma (Granny Smith fajta)
2 fej
Vöröshagyma (nagyon vékonyan szeletelve)
25 dkg
kukorica dara
8 dl
víz
2 dl
Tej
1 ág
Rozmaring
15 dkg
Vaj (a sütéshez)
2 ek
olivaolaj
 
Főzési, sütési idő: 
60 perc
Gondolataim a recepthez: 

Még Amerikában, egy menő hollywoodi étteremben skicceltem le a recept eredetijét (megsúgta a szakács). Születésnapi rendezvényre kért tőlem ételötletet egy kedves ismerősöm vaddisznóra hangolva, amit frissen lőtt ki egy vadász. Ezt a receptet javasoltam neki, de mielőtt megtettem volna, jómagam is elkészítettem, csak hogy ne ajánljak neki olyat, amit jómagam még ki sem próbáltam.

Miért három alma, mikor a receptben csak egy van belőle? Nem három darabra gondoltam, hanem ugyanannak a Granny Smith almának háromféle megjelenésére: egyszer a maga valójában, frissen, üdén és ropogósan. Másodszor cider képében, végül ACV (Apple Cider Vinegar) formájában, ami cider ecet, de ha ilyened nincsen, használj hozzá nagyon jó minőségű almaecetet.

Ha a te vadászod nem vaddisznót lő, hanem őzet, akkor se ess kétségbe, ugyanolyan jó lesz azzal is. Vagy ha szarvast...?

Kell ehhez a remek ételhez, hogy születésnapod legyen? Aligha. Elég egy hétvége...

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha kíváncsi vagy a többi cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Keverd össze a páchoz a cidert, az ecetet, a gyömbért, a mustárt, három gerezd összezúzott fokhagymát egy-egy teáskanálnyi sót és borsot. Pácold be vele a húst és tedd a hűtőszekrénybe legalább egy éjszakára.
  3. Másnap vedd ki a húst és töröld szárazra (a páclevet őrizd meg).
  4. Keverd össze a dijoni mustárt egy evőkanál olajjal, az aprított zsályalevéllel, a maradék fokhagymával, sóval és borssal, majd jól dörzsöld be a húst a keverékkel. Tedd sütőtedénybe és locsold meg egy kevés páccal.
  5. Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben süsd 1 órán keresztül a húst, olykor locsolgasd meg még a páclével.
  6. Közben a visszamaradt páclevet főzd vissza, amíg besűrűsödik, tálaláskor ezt kínáld a húshoz szószként.
  7. Serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olivaolajat, dobd hozzá a szeletelt hagymát és lassú tűzön, 15-20 perc alatt karamellizáld meg.
  8. Közben olvaszd fel a vajat egy másik serpenyőben. Pirítsd az almákat aranybarnára.
  9. Készítsd el a polentát, ahogy szoktad. Egy sík felületen nyújtsd ki, hagyd kihűlni, majd szaggass belőle 6 cm-es pogácsákat. Olvassz   vajat, dobd bele a rozmaring ágat és pirítsd meg a vajon a polenta korongok mindkét oldalát aranybarnára.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tégy a tányérra két-három szelet húst, két-két polenta korongot és közé a sült almát. Dobd fel az egészet a karamellizált hagymával, önts rá egy kevés szószt, az adja csak meg a pikánsságát!