Van egy rokonom, aki szokott nekem bárány vagy éppen birkahúst hozni, amit a szomszédságában vágnak. Hozza, mert tudja, hogy szeretem. Hozza, mert ő azt mondja, semmi pénzért nem enné meg. Mint ahogy sokan mások is vélekednek, mert a birka "büdös".
Igen, kissé kellemetlen faggyú szaga és íze van, ha... Hacsak le nem szedik róla teljesen a faggyút felhasználás előtt. Ezt hallva meg azok hördülnek fel, akik pont ezt a faggyú ízt szeretik a birkában...
Én azonban nem. Mint ahogyan más húsok esetében is, a bárány vagy birka húsnál azonban különösen, leszedegetek minden zsíros, faggyús részt. Ahogy Sanyi szokta mondani: "megműtöm" a húsokat.
Az így előkészített bárány vagy birka hús igazi csemegévé válik még azok számára is, akik azt gondolják, netán még hangoztatják is, hogy nem szeretik. Ahogy természetesen rokonom is nagy étvággyal fogyasztotta ezt a különleges, arabos ízekkel, de ciderrel készített pörköltet. Még repetát is kért...:-)
Ha kíváncsi vagy a többí cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek
Az étel fényképezéshez a tálaláshoz kettős gyűrűt használtam. Ha van időd rá és kedved is, hogy szépen tálaljad ezt az egyébként nem mindennapi ételt, akkor így tedd:
Használj 9.5 illetve 5,5 cm átmérőjű tálaló gyűrűket. Egymásba helyezd őket a tálra, a két gyűrű közti területet töltsd fel a rizzsel jól zömítve. A belső gyűrűbe kerüljön a bárány pörkölt. Először a belső gyűrűt húzd ki óvatosan egy csipesszel, majd távolítsd el a külsőt is. Szórd meg a tetejét pirított mandulával, díszítésképpen helyezz rá egy menta ágacskát. Fektess egymásra két körte cikket és önts alá egy kevés leszűrt pörkölt levet.
Ha maradnál az egyszerű tálalásnál, akkor csak halmozd a rizst, rá a pörköltet...