Habár Olaszországban ez a torta leggyakrabban a megterített húsvéti asztal egyik elengedhetetlen eleme, elkészítheteted az év bármely napján. Miért is ne? Hasonlóságot látsz a mindenki által jól ismert rizskó (rizskoch) receptjével? Persze, néhány, nem túl jelentős különbség teszi csak megkülönböztethetővé.
Szabad kezed van abban, hogy milyen szárított gyümölcsöket teszel bele. Használhatsz hozzá aszalt tőzegáfonyát (cranberry), ahogy azt én tettem, de a mazsola is gyakori és miért ne tehetnél bele kandírozott citrus féleségek darabkáit, ahogy az aprított birsalma sajt is jó választás. Ugyanígy variálhatod a magokat is. Lehet benne fenyőmag és pisztácia, ahogy én most éppen ezeket választottam, de jöhet a mandula is akár.
Érdemes kitartanod azonban az Arborio rizs mellett, ez az az alapanyag, ami elsődlegesen olasz jelleget ad ennek az ételnek.
Szeretnél többet megtudni az Arborio rizsről?
Kattints ide: Ha rizottó, akkor: Arborio rizs
A kihűlt rizstortát porcukor hintéssel díszítheted, szeleteld, ahogy a tortákat szokás.