Ízek geometriája recept


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Tenger gyümölcsei
Rák
Ázsia
Távol-Kelet
Nemzetközi gasztronómia
Távol-keleti ételek
Holland chili paprika
Kaliforniai paprika
Rizs
Thai fekete rizs
fekete rizs
panko receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

1 csésze
thai fekete rizs
1 fej
salotta hagyma (vagy fél fej vöröshagyma, apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Kaliforniai paprika (kis kockákra vágva)
1 db
Mangó (meghámozva, kimagozva és kis kockákra vágva)
2 db
Újhagyma (a zöld részével együtt lekarikázva)
1 db
Lime (reszelt héja és leve)
2 csésze
víz
1 ek
világos szójaszósz
1 ek
Halszósz
1 ek
Pálma cukor (vagy nádcukor)
  kis
morzsolt chili
1 ek
vágott koriander levél
2 ek
szójaolaj
1 marék
natúr mogyoró (apróra vágva)
5 dkg
Cheddar sajt (lereszelve)
2 db
Királyrák (megtisztítva)
1 tk
vágott koriander levél
  kis
morzsolt chili
  kis
Tempura por
  kis
jéghideg víz
  kis
Panko
1 gerezd
fokhagyma (ősszezúzva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
40 perc
Gondolataim a recepthez: 

A thai fekete rizs önmagában is az egyik legegészségesebb alapanyagok közé tartozik. Ha még teszel hozzá zöldségeket, magot és gyümölcsöt is , akkor nem csak hogy még egészségesebb lesz az ételed, de nagyon szép színes is. 

Csak a játék kedvéért nem elégedtem meg ennyivel és játszottam is egy kicsit a geometriai formákkal, hogy valami meghökkentő látvány is összejöjjön ebből az ételből. A feketén színes piramis tetején ülő sajtgolyó formai meghökkentésnek is jó, de ha szabadjára engeded a fantáziádat eszedbe juthat más is. Mondjuk egy egyiptomi piramis, amint a lemenő napgolyó éppen a piramis csúcsát érinti... 

A végeredmény nem csak látványos, különleges és nagyon pikáns étel, hanem nagyon egészséges is. Érdemes vele bíbelődnöd, nagyszerű meglepetés lehet belőle, ha vendégeket fogadsz, de ha a párodat szeretnéd vele kényeztetni...

Recept értékelése: 
Average: 4.7 (10 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Egy evőkanál szójaolajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd egy percre add hozzá a fokhagymát.
  2. Öntsd hozzá a rizst, jól forgasd össze és öntsd fel a vízzel. Főzd puhára, olykor keverd meg, ha kell, pótold a vizet. (a végére ne maradjon víz a rizsen)
  3. Közben egy serpenyőben a maradék olajon pirítsd meg a paprikát a mangóval és a morzsolt chilivel.
  4. Keverd össze a lime levét és reszelt héjával a cukrot, a szójaszószt és a halszószt.
  5. Ha kész a rizs, keverd hozzá paprikás mangó keveréket, a bekevert öntetet, a koriandert, az újhagymát és a mogyorót. Ha gondolod sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  6. A golyókhoz előbb egy kevés olajon a zúzott fokhagymával együtt pirítsd rózsaszínűre a rákokat. Vedd ki és vágd apróra. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  7. Keverd össze a rák vagdaltat a sajttal, a morzsolt chilive, a korianderrel, majd formázd őket golyóvá.
  8. Készítsd el a tempurát a vízzel a csomagolásán találhatóak szerint. Hempergesd meg benne a golyókat, majd fogasd meg pankóban.
  9. Kevés olajon, alacsony lángon süsd a golyókat szép aranysárgára

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Töltsd a fekete rizs keveréket egy gúla formájú tálaló formába. Szúrj egy pálcikát egy sajtgolyóba és óvatosan ültesd a piramis hegyére. (Nekem sikerült)