Hol volt, hol nem volt... Volt egyszer egy receptverseny, 2010 végétől 2011 elejéig hat hónapon keresztül küzdöttek a résztvevők egymással és a zsűrivel a végső győzelemért, a fődíjért, azaz egy gőzpárolóért.
A versenyt végül én nyertem és ez volt az első receptem, amit gőzpároló használatára hangoltam. A recept elkészítése egyben örömfőzés is volt, hiszen a receptversenyen elért sikerem díját, a gőzpárolót ekkor vehettem át. Az ételt a díjátadó kis ünnepség közepette készíthettem el. Természetesen az ételt gőzpároló nélkül is elkészítheted...
A mellékelt fényképeket kivételesen nem Anide, hanem a MAPIX FILM készítette.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ismerkedj meg a thai fekete rizzsel! Információ, érdekességek itt: Thai fekete rizs
1. Keverd össze a halszószt, a szója szószt és a mirint. Marináld a halfiléket legalább fél órán keresztül.
2. Főzd a kókusztejet, amíg a felére nem csökken a mennyisége. Keverd a rizshez a kókusztejet. Ízesítsd sóval és borssal.
3. Karikázd fel az újhagyma zöld részét és a citromnádat.
4. A rizsecettel és a korianderrel együtt botmixerrel készíts paszta sűrűségű keveréket az újhagymából és a citromfűből (pürésíteni nem kell) a cukor hozzáadásával.
5. Hámozd meg a mangót, vágd le a húsát a magról, majd vágd kockákra.
6. Kevés olajon egy percig kevergesd a karikára vágott újhagymát, öntsd fel a balzsamecettel. Főzd, amíg a leve a felére nem csökken.
7. Öntsd össze és botmixerrel pürésítsd a mangót, a hagymát a levével, a citromlével és az olajjal. Ízesítsd Tabasco szósszal.
8. Párold meg a rizst 100 fokon 10 percig a gőzpárolóban 0,7 bögre víz hozzáadásával (vagy főzd meg egy lábosban 1 bögre vízben).
9. Ha nincsen gőzpárolód, egy kevés olajon épphogy pirítsd meg a halfiéket mindkét oldalán. Tedd sütőtálcára, kend meg halfilék tetejét a koriander keverékkel és 200 fokon süsd pár percig.
10. Ha van gőzpárolód, akkor kend meg halfilék tetejét a koriander keverékkel és tedd be a párolóba 6 percig 100 fokon.
11. Közben keverd a rizshez a kókusztejet és tedd vissza további 2 percre a hallal együtt a gőzpárolóba. (Ha nincsen gőzpárolód, akkor ugyanezt megteheted a lábosban is.)
Tálaláskor formázd a rizst egy négyszög formával. Vágj kockákat a halból és tisztes távolságban helyezd a rizs mellé. A halat és a tányért díszítsd apróra vágott kaliforniai paprikával. A rizst pedig díszítsd a kókusz szeletkékkel. Tegyél még a tányérra egy kevés mangószószt is.
A mellékelt fényképeket kivételesen nem Anide, hanem a MAPIX FILM készítette.
A recept elkészítését megörökítő filmet itt tekintheted meg:
http://www.youtube.com/watch?v=IJaIDyp3HU0&feature=player_embedded