Tizenéves koromban is már a nagy kedvencem volt, az első Budapesten megnyílt Pizza és tészta étteremben sokszor rendeltem ezt. Ez már régen volt, de a Carbonara továbbra is az egyik kedvencem maradt, ahogy családom is nagyon szereti. Úgy, ahogy én készítem a kedvükért. Mert úgy nem szeretik, ahogyan egy igazi Carbonara-t készíteni kell, vagy illik.
Nem szeretik a tojást. Megértem ezt, nem erőltetem, de azért nekem hiányozna, így az én adagomba másképp csempészem a tojás sárgáját. Külön, buggyantott tojás formájában helyezem fel, így csak nekem jut belőle, másrészt ebben a formában érdekesebb, akár látványosabb is a tálalás a hagyományoshoz képest.
Ja, hogy a spagetti is fekete?
Elvégre ez a recept a szénégető spagettije, nem? Csak a látvány és a vicc kedvéért legyen a spagetti fekete. Fekete, mint a szén...
Ez a recept tehát nem autentikus Carbonara spagetti recept, hanem annak egy olyan változata, amelyik egyéni igényekhez lett igazítva.
1. Vágd fel a sonkát és a pancettát kb 2 cm hosszú, fél cm széles téglalapokra.
2. Két evőkanálnyi vajban pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát is.
3. Add hozzá a rozmaringot és a pimento-t, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, kevergesd tovább egy percig.
4. Öntsd hozzá a tejszínt, csökkentsd a hőmérsékletet és kevergetés mellett forrald fel azt.
5. Adagolj még hozzá vajat (kb egy evőkanálnyit).
6. Tedd hozzá a reszelt sajtot és olvaszd fel benne.
7. Botmixerrel pürésítsd és mixeld habosra a keveréket. Majd lefedve tedd félre és tartsd melegen. Ha túl sűrűnek találod, egy kevés tésztafőző vízzel hígíthatod.
8. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán feltüntettek szerint. Szűrd le, forgasd össze egy kevés olívaolajjal, tálalásig tartsd melegen. Főzővizéből tegyél el egy keveset, ha kell, ezzel hígíthatsz a szószon.
9. Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat és pirítsd meg rajta a pancettát. Félúton tedd hozzá a sonkát is. Úgy a háromnegyed részét keverd hozzá a szószhoz, a többit a tálaláskor használd majd.
10. Készítsd el a buggyantott tojásokat. Ecetes vízben főzzed kettő, kettő és fél percig, hogy a sárgája kellőképpen folyós maradjon. Ha még nem készítettél és/vagy bosszankodtál korábban, itt tekintheted meg, hogyan kell biztosan jó állagú buggyantott tojást készíteni: Buggyantott tojás pehelyágyon