Töltött sertésszűz sörben párolva recept


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
MAGYARsáGOCK
Főételek
Húsos ételek
DisznósáGOCK
Disznó
gőzpároló
Nemzetközi gasztronómia
Magyar ételek
magyar
Carlsberg receptek
rozmaring
Szárított paradicsom
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

50 dkg
Sertésszűz (zsírtalanítva, hosszában félig bemetszve, kihajtva és kiklopfolva)
20 dkg
császár szalonna (húsos, kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
10 dkg
Szárított paradicsom (csíkokra vágva)
330 ml
sör (én Carlsberg sört használtam)
1 doboz
Sűrített paradicsom (140g)
2 dl
Tejföl
6 db
Burgonya (nagyobb, meghámozva és kockákra vágva)
1 ág
Rozmaring (friss, levélkéi apróra vágva)
3 ek
Vaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen az én számíze szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben.

Töltött sertésszűz sörben párolva

A recept alapja egy erdélyi étel, a Vásárhelyi szűzpecsenye. Régebben többször jártam Erdélyben, ott kóstoltam először. Nagyon ízlett, de már az akkori ízlésemnek is némileg zsírosabb, nehezebb volt a kelleténél.  Kicsit könnyedebbé tettem (már amennyire lehetett anélkül, hogy az ízek rovására menjen), mindamellett kissé izgalmasabbá tettem az ízeit is, mégis megőrizte azt az ízvilágot, amire emlékszem. A változtatások olyan mértékűek, hogy jószívvel nem nevezhetem Vásárhelyei szűzpecsenyének, ezt a nevet meghagyom a tradícionálisan elkészített ételnek.

A változtatások mellett is egyszerű és gyorsan elkészíthető étel maradt, de még a könnyítés ellenére sem tekinthető fogyókúrás étrendbe illeszthetőnek. De egy kiadós vasárnapi ebédnek tökéletes választás lehet.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Szívesen megtekintenéd a DisznósáGOCK sorozatom más receptjeit is? Kattints ide: DisznósáGOCK

Szeretnél többet megtudni a szárított paradicsomról? Kattints ide: szárított paradicsom

A rozmaringról pedig itt olvashatsz tudnivalókat: rozmaring

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (12 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A hús szeleteket mindkét oldalán sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  3. Oszd el a hús szeletek közepén hosszanti irányban a csíkokra vágott szárított paradicsomot.
  4. Tekerd össze, majd kötözd meg konyhai kötöző zsineggel.
  5. A császárszalonnát saját zsírján pirítsd pár percig, majd pirítsd üvegesre a vöröshagymát benne.
  6. Öntsd fel a sörrel, tedd bele a rozmaringot és a paradicsomot. Lassú tűzön kezdjed párolni.
  7. Egy serpenyőben kevés zsíradékon (én a szárított paradicsom olajából öntöttem hozzá) piríts kérget a hústekercsekre.
  8. Tedd a hús tekercseket a folyadékba és fedő alatt párold puhára.
  9. Közben gőzpárolóban párold meg a burgonyát (vagy sós vízben főzd meg).
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Tölts fel egy lapos tányért a pereméig a szósszal.
  2. A tányér egyik oldalába krumplinyomóval nyomjál egy adag párolt krumplit.
  3. Locsold meg egy kevés olvasztott vajjal, sózzad ízlésed szerint (ha sós vízben főtt burgonyát használsz hozzá, már ne sózzad).
  4. Mellé helyezz fel pár karika töltött húst.
  5. Díszítheted egy rozmaring ágacskával.