Mézes karaj diós tésztán recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
DisznósáGOCK
Disznó
lágy cukor
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

12 szelet
sertéskaraj
20 dkg
Pappardelle tészta
10 dkg
Dióbél (szárazon megpirítva)
3 ek
Méz
3 ek
Lágy sötétbarna cukor
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
100 ml
olivaolaj (a dió szószhoz)
2 ek
Vaj (szobahőmérsékleten)
5 dkg
brie sajt
200 ml
Tejszín
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Fűszerpaprika (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj (a sütéshez)
1 db
hegyes zöldpaprika (felkarikázva, kimagozva a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
40 perc
Gondolataim a recepthez: 

A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen az én számíze szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben.

Mézes karaj diós tésztán

A sorozat többi elemétől eltérően ezúttal egy olyan ételt készítettem el, amely nem köthető jellegzetesen egyetlen ország hagyományos konyhájához, így a magyaréhoz sem, ugyanakkor nem idegen a magyar ízlésnek.

A diós tészta gyerekkorom szép emléke, nagyon sokszor kértem Édesanyámat, hogy készítsen nekem. Készített is, ha nem is így. A méz és a dió ősidők óta összefüggő alapanya-GOCK, ebben a receptben is nagyon jól működnek együtt. A mézes pácot készítheted fehér cukorral is természetesen, de ha eltekintünk annak egészségtelenebb mivoltától, sosem fogod tudni elérni ugyanazt az ízt vele, mint a melaszos lágy cukorral (ami minden vegyi kezeléstől mentes, természetes cukor).

Hasznos linkjeim a recepthez:

Szeretnél többet tudni a Pappardelle tésztáról? Kattints ide: Pappardelle

Ha valamilyen más tésztát szeretnél választani hozzá, itt megteheted: Olasz tészták

Szívesen megtekintenéd a sorozatom más receptjeit is? Kattints ide: DisznósáGOCK

Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Melegítsd elő a sütődet 200 fokra.
  3. Egy kevés olívaolajon, elég nagy serpenyőben, pirítsd meg az ízlés szerint sózott és borsozott karaj szeleteket mindkét oldalán.
  4. Amíg a hús puhul, addig olvaszd össze a cukrot és a mézet az ízlés szerint adagolt morzsolt chilivel.
  5. Tedd át a hús szeleteket egyhén kiolajozott sütőtálcára. Felületüket szórd meg ízlés szerinti mennyiségben fűszerpaprikával és ecsettel kend meg a mézes keverékkel.
  6. Süsd a húst 15 percig a sütőben. Közben egyszer fordítsd meg és olykor ecsetelj rá a mézes folyadékból.
  7. Amíg a hús sül, főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
  8. Közben botmixerrel dolgozd össze a diót, az olajat és a vajat.
  9. Forrald fel a tejszínt, tedd bele a diókeveréket, olvaszd fel benne a sajtot.
  10. Zárd el alatta a lángot, add hozzá a parmezán sajtot és botmixerrel jól dolgozd össze.
  11. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Keverd össze a diószószt a kifőtt tésztával. Szedj belőle egy adaggal a tányérra, kissé húzd szét, hogy laposan terüljön a tányéron. Fektess rá három szelet húst. Díszítheted néhány karika hegyes, erős zöldpaprikával.