Valamikor réges-régen sokat jártam Szófiába. Minden szempontból lelkes kísérőm megmutatta nekem a város rejtett értékeit. Nem maradhatott ki a bolgár éttermek sajátosan otthonos hangulata. Fantasztikus és nagyon eldugott helyeken jártam. Nagyon finom ételeket ettem, sokszor nagyon magával ragadott a külső szemlélőnek szokatlan közvetlenség.
A gyuvecs nagyon egyszerű és egyben nyitott étel. Voltaképpen akármit belerakhatsz. A lényeg a sok sajt és mindenképpen legyen benne kaskaval vagy feta. Egyszemélyes adagokban készítsd és amiben készíted, abban is tálald. Az edényke bolgár darab, még a kísérőmtől kaptam annak idején. A Gyuvecs receptjét is ő tanította nekem. emlékezetből készítettem el. Egykoron valamilyen bolgár fűszerkeveréket használt hozzá, amit nekem is adott, de a fűszerkeverék elfogyott, a doboza odalett.
Pár éve ismét volt alkalmam párszor Szófiába visszamenni üzleti okokból. A város nem sokat változott és a lányok most is pont annyira szépek, vékonyak és nagyon jól öltözöttek, mint régen. Ahogy az éttermek hangulata sem változott, csak kísérőm nem volt már.
Abban az edényben, amiben megsütötted. Díszítsd egy kevés vágott petrezselyemmel és egy-egy karika paprikával.