Bastilla recept


Előkészítési idő: 
30 perc

Leírás

Címkék: 
Díjnyertes receptek
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
Csirke
Nemzetközi gasztronómia
Közel-keleti ételek
arab
fahéj
Sáfrány
Marokkói fűszerkeverék
Paprikák
Holland chili paprika
Jalapeno
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

30 dkg
csirkemell filé
1 csomag
Leveles tészta
6 db
Tojás
10 dkg
Mandula (szeletelt)
5 dkg
Mazsola
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 ek
marokkói fűszerkeverék
1 csomag
Sáfrány (meleg vízbe áztatva)
1 csésze
víz (forró)
2 ek
Petrezselyem levél (apróra vágva)
15 dkg
Vaj
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
1 db
Jalapeno paprika (kimagozva és szeletelve)
2 ek
Fahéj (őrölt)
Főzési, sütési idő: 
40 perc
Gondolataim a recepthez: 

A leveles tészta pontos eredete a homályba vész már, de a XIII. század mór konyhájában már megjelenik (muwarraqa néven). Valószínűsíthetően az ugyancsak arab eredetű rétestésztából ered. Jó ideje már tervezgetem, hogy elkészítem ezt az ételt, kapóra jött egy kihívásnak való megfelelési kényszer. Az autentikus recept kismérvű átalakításával meg is felel az elvárásoknak, mindazonáltal továbbra is autentikusnak tekinthető.

 

A receptben használt fűszerkeveréket így készítheted el: Marokkói fűszerkeverék recept

Ha szereted a csípős ízeket, tegyél a keverékhez az ízlésednek megfelelő mennyiségű chili pelyhet.

Ezzel a recepttel a SPAR Chef receptverseny 5.-ik fordulójában a szakmai zsűri első díját nyertem.

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. A fűszerkeverékkel dörzsöld be a csirkemelleket és hagyd 30 percet állni.
  2. Közben készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan  azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Forrald fel a vizet, helyezd a lábosba csirkemelleket, majd a vöröshagymát, fokhagymát, a petrezselymet és kisebb darabokban egy evőkanál vajat dobd a tetejére és alacsony hőforráson főzd 12 percig.
  4. Ha kész, halászd ki a csirke darabokat és egy tálon hagyd kézmelegre hűlni, majd nagylyukú reszelőn morzsold/reszeld le és tedd félre.
  5. Egy serpenyőben szárazon pirítsd meg a mandulát, majd tedd félre.
  6. Nyújtsd ki a felengedett tésztát kb 7-8 mm vastagra, tedd egy mély tálba óvatosan úgy, hogy a tálat kibéleljed vele és a tészta szélei mindenhol kb egy távolságra túlérjenek a tálon.
  7. Közben a visszamaradt keveréket főzd tovább, míg besűrűsödik. Szórd bele a mazsolát és a sáfrányt.
  8. A tejföllel felvert tojásokat öntsd bele és folyamatosan keverjed, amíg összeáll, de ne túl keményen.
  9. Töltsd a tésztával bélelt tál közepére a tojásos keverék felét és egyenletesen oszd el. Szórd meg a mandula felével.
  10. Következő rétegként szórd bele a reszelt csirkemellet és locsold meg a citromlével. Borítsd be a maradék tojásos keverékkel, majd szórd rá a maradék mandulát.
  11. A tésztát hajtogasd be középre, készítve ezzel egy nagyméretű batyut, jól zárd le.
  12. Egy sütőlapot enyhén vajazz ki és egy ügyes mozdulattal borítsd a batyut a sütőlapra, összezárt felével lefelé. Nedves kézzel igazítsd szép cipóformára.
  13. Kend meg a cipó tetejét olvasztott vajjal, majd 220 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig.
  14. Vedd ki és újra kend meg olvasztott vajjal, majd további 10 percre tedd vissza a sütőbe, vagy amíg szép aranysárgára nem sül a cipó felülete.
  15. Ha kész, vedd ki a sütőből és gazdagon hintsd meg fahéjjal. Karcolj a felületre keresztmintát.
Ötletek a tálaláshoz: 

Azonnal tálald. Helyezd a Bistillát tálaló tálra. Az asztalnál vágjál belőle szeleteket, adhatsz hozzá csípős paprikát, nekem éppen jalapeno paprikám volt itthon.