Pattogatott kukorica recept


Előkészítési idő: 
0 perc

Leírás

Címkék: 
parti receptek
Vegetáriánus
Egyéb ételek, italok
Nemzetközi gasztronómia
Amerikai ételek
USA
Mint a moziban receptek
pattogatnivaló kukorica
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

10 g
pattogatni való kukorica (edényfüggő, annyi kukoricát pattogtass egyszerre, amennyi az edényedben igazán lazán fér el egy rétegben)
8 dkg
Vaj (vagy olaj)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
fűszerek (választásod és ízlésed szerinti szárított zöldfűszerek, chili stb...)
Főzési, sütési idő: 
10 perc
Gondolataim a recepthez: 

A gutaütés kerülget, amikor gyermekeim vendégségbe mennek és a házigazda nagymennyiségű mikrohullámú sütőben készített zacskós popcorn-nal kínálja az apró vendégsereget.

Hogyan tilthatnám meg gyermekeimnek, hogy fogyasszanak belőle, mikor egyébként annyira imádják és itthon is fogyasztják, úgy, hogy a vendéglátó ne sértődjön meg? Ha tehetem, csak elmondom, hogy ennél nagyobb kárt talán nem is tehetne a gyerekek egészségében, hogy az egyébként nagyon egészséges alapanyagot (Pattogatni való kukorica) így elkészítve, ilyen formában adják a gyermekeknek. Hiába vigyáznak rájuk, hogy ne törjék kezüket-lábukat az ugráló asztalon, ha közben az étellel mérgezik őket. Arról már nem is beszélve, hogy mindehhez általában zacskós chips-ek és cukorgazdag üdítőitalok is társulnak.

NE! NE ÍGY!

Külön fejezetet érdemelne az a kérdés, hogy miért NE használjunk mikrohullámú sütőt a háztartásunkban (mert veszélyesen rákkeltő és egészségtelen).  Mindezt még azzal tetézni, hogy vagy 40 vegyi anyagot tartalmazó zacskóba zárt pattogatott kukoricával etetjük szemünk fényeit, szeretett gyermekeinket? Úgy, hogy ezen anyagok közül kettő bizonyítottan súlyosan veszélyezteti az egészségüket (perfluorooktán, amelyik rákkeltő és a diacetil, amelyik belégzése tüdőbetegségeket okoz).

Édesanyáink, talán még mindenki emlékszik rá, még lábasban pattogatták a kukoricát. Az egyébként rendkívül egyszerű és gyors konyhai műveletet először a fogantyúval ellátott, alufóliataskba zárt kukoricával igyekeztek a gyártók tovább egyszerűsíteni (és egészségteleníteni), amely folyamatnak a negatív csúcsa a mikrohullámú sütőkbe szánt popcorn zacskók... Szerencse, hogy a gyártók biztosítják a szükséges eszközt is - itt a forró levegős pattogtató készülékre gondolok - a popcorn elkészítéséhez.

Nem azért írom le ezt a receptet, mert bármiféle újdonsággal szolgálhatna akárkinek is, hiszen feltételezem, hogy bárki el tudná készíteni forró levegővel működő készülék hiányában így is.

Csak emlékeztetni és figyelmeztetni szeretnék mindenkit arra, hogy akár SÚLYOSAN EGÉSZSÉGTELEN rágcsálnivalóval tömni gyermekeinket, pusztán indokolatlan lustaságból és/vagy kényelmességből FELELŐTLENSÉG!

Nem utolsósorban mondanám, hogy lábosban, üvegfedővel pattogatni kukoricát nem csak sokkal egészségesebb eljárás, hanem egyben még jó móka is. Ha akarod, a gyerkőcöket még szórakoztathatod is ezzel, ha biztonságos módon és távolságból látni engeded azt, ahogy a kukoricaszemek ugrabugrálnak a fedő alatt. De ez még egy felnőttnek is, azaz neked is, szórakoztató látvány. Még szórakoztatóbb, bár igen veszélyes és haszontalan dolog lenne, ha nem fednéd le az edényt. Ugyanis a kukoricák akár egy méteres magasságba is képesek ugrálni. Azért óva intenélek ettől, azaz mindenképpen használj fedőt, mert enélkül jó eséllyel a folyamat végén egyetlen kipattogott kukoricát sem találnál a lábasodban, de annál többet szerte-szét a konyhádban és a fröccsenő zsiradék sem tenne jót sem a bőrödnek, sem a konyhád tisztaságának. 

Felejtsd hát el a mikrohullámú sütődet (nekem nincs is ilyenem), de főleg ebbe a káros eszközbe szánt, zacskózott popcorn vásárlását.

Szerezz be inkább a piacon vagy a kedvenc üzletedben körülbelül 600 Ft-ért 1kg pattogatni való kukoricát és készítsd el így. Ennél is egészségesebb popcorn-hoz jutsz, ha beszerzel forró levegővel működő popcorn készítő masinát, ami megéri, ha gyakran használod. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Olvaszd meg a vajat.
  2. Sózzad és fűszerezd ízlésed szerint.
  3. Add hozzá a kukoricát és fedd le az edényt.
  4. Hagyd kipattogni, időnként rázogasd meg, majd az uolsó pattanás után azonnal vedd le a hőforrásról.
  5. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálban, zacskóban, ahogy neked tetszik...