Sólet (Cholent) recept, ahogy én készítem...


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Húsos ételek
marha
Nemzetközi gasztronómia
Magyar ételek
Közel-keleti ételek
zsidó
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

40 dkg
száraz tarkabab (vagy fehér, ha te arra esküszöl, de bármelyik is legyen. átmosva és egy éjszakára beáztatva)
15 dkg
gersli (átmosva)
4 db
Burgonya (meghámozva és nyolcadolva)
30 dkg
füstölt marha lábszár
2 db
füstölt marha nyelv
2 fej
Vöröshagyma (meghámozva, nagyon vékonyan szeletelve)
5 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
2 ek
Fűszerpaprika
1 ek
őrölt kömény
1 tk
Vöröshagyma por
1 tk
fokhagyma por
1 tk
mustár por
1 ek
Méz
12 dl
forró víz
1 doboz
Sűrített paradicsom (70 g)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Növényi olaj
Főzési, sütési idő: 
180 perc
Gondolataim a recepthez: 

Zsidó vagy zsidó gyökerekkel bíró ismerőseimtől nem egy zsidó étel receptjét, elkészítési módját volt lehetőségem ellesni, mint ezt a Cholent receptet, ami ugyan az őse, de nem teljesen azonos a magyaros Sólettel.

Ezt az ételt is nagyon sokféleképpen készítik, az enyém egy a sok lehetséges variációk közül. Olyan meredek variációt is láttam már, mint Sólet vegetáriánus módra (de az nem olyan, mint a paprikás csirke, csirke nélkül?), meg a Sólet gyorsan...

Az én Sóletemben van hús (mert ez "paprikás csirke"), meg persze van benne bab is, de ezen senki sem fog meglepődni (bár van, aki bab nélküli verzióval is kísérletezik). Én a Sóletet lassan főzöm, még ha nem is annyira lassan, ahogyan a tradíciók megkívánnák.

Recept értékelése: 
Average: 5 (18 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy serpenyőben kevés olajon párold puhára a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát is.
  3. Borítsd a serpenyő tartalmát egy elég nagy lábosba.
  4. Terítsd le a babbal, aztán a burgonyával, szórd meg a fűszerekkel, csorgasd meg a mézzel, öntsd rá a kevés vízzel kikevert sűrített paradicsomot, sózzad, borsozzad, helyezd rá a húsokat. Végül szórd meg a gerslivel.
  5. Keverd egy kicsit össze, majd öntsd fel a forró vízzel.
  6. Főzd lassú tűzön legalább 3 órán át, vagy amíg a bab megpuhul. A vizet pótold, ha kell.
Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedjed...