Lilith és Éva kuszkusza


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Vegetáriánus
Szezonális receptek
Nyár
Nemzetközi gasztronómia
Közel-keleti ételek
zsidó
cider
Somersby
Street Food Show 2013
Somersby receptek
ACV
ACV receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

250 ml
Nagyszemű kuszkusz (vagy tarhonya)
330 ml
Somersby alma cider
1 ág
Rozmaring (friss levelei apróra vágva)
1 ág
Szurokfű (avagy oregano, friss levelei apróra vágva)
1 db
Mangó (meghámozva és kimagozva)
1 db
Granny Smith zöld alma (nyolcadolva és kimagozva)
50 g
Szeletelt mandula (szárazon megpirítva)
80 ml
ACV (jó minőségű alma ecet)
3 ek
juharfa szirup (vagy méz)
80 ml
olivaolaj
50 g
Vaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
15 perc
Gondolataim a recepthez: 

Van, hogy egy recept fordítva indul el a fejemben. Olvastam egy történetet a zsidó vallásos kultúrából az emberpár teremtéséről. Bevallom magam sem tudtam korábban, hogy ez szerint Éva előtt volt egy másik "Ősanya", őt hívták Lilith-nek. Lilith egyenlőnek született Ádámmal. Az egyenlőség állandósult veszekedéssé fajult közöttük. Lilith nem adta be a derekát, inkább démonként hagyta el az Édent. Isten ezekután teremtette Évát, immáron Ádám oldalbordájából, így születésénél fogva alárendeltetett. Lilith mítikus figurája a múlt században a feminizmus egyik jelképévé vált.

A történet arra indított, hogy receptet formáljak belőle, szimbólikus tartalommal. Lilith személyiségét öntöttem a mangóba, Éváét pedig az almába. Az ételben a két alapanyag egybeforr, újraegyesítve a két különböző női személyiségét.

Ha kíváncsi vagy a többí cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 

1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
2. Egy serpenyőben kevés vajon pirítsd meg a kuszkuszt (mint a tarhonyát), majd öntsd fel a ciderrel, majd főzd (néha kevergesd) amíg a lé fel nem szívódik teljesen és a kuszkusz is meg nem puhul (ha kell a folyadékot pótold egy kevés vízzel). A végefelé tedd hozzá az aprított zöldfűszereket is. Tedd félre, hagyd kihűlni.
3. Közben a gyümölcsöket grillserpenyőben vajon süsd meg és vágd kockákra. Keverd a kuszkuszhoz a mandulával együtt.
4. Keverd össze alaposan az ACV-t, a szirupot és az olajat, sózzad és borsozzad ízlésed szerint. Ízlésed szerinti mennyiségben add a kuszkuszhoz, ízesíts utána, ha kell.
5. Tedd a hűtőbe tálalásig.

Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedned kell...

Formalizált tálalásnál helyezz néhány bébi spenót levelet a tálra, helyezz rá egy desszert gyűrűt, majd töltsd meg a kuszkusz-al.


Én még próbálkoztam némi egyértelműséget adni az ételnek azzal, hogy egy félretett almanegyeddel és a kígyóként rátekeredő ziti tésztával próbáltam a szimbólikus tartalomra ráerősíteni. Az ötlet ugyan tetszik nekem, de a látvány még nem annyira. Tekintsük kísérleti példánynak, de az étel maga kiváló!:-)