Tésztaszósz spanyolosan recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Húsos ételek
Disznó
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
Spanyol
Sáfrány
zellerszár
Guajillo paprika
Chile Ancho
Sherry ecet
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
Capunti tészta (vagy valami hasonló)
1 db
ancho paprika (szárított, egész)
1 db
Guajillo paprika (szárított, egész)
25 dkg
chorizo kolbász (héja eltávolítva, majd nagylyukú reszelőn lemorzsolva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 tk
spanyol pimento paprika (őrölt, helyettesítheted édesnemes fűszerpaprikával)
80 ml
Sherry (száraz, spanyol)
1 doboz
Paradicsom konzerv (egész)
250 ml
Paradicsom püré
1 db
Halványító zellerszár (apróra vágva)
1 ek
Sherry ecet
1 csomag
Sáfrány (kevés meleg vízben áztatva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
25 perc
Gondolataim a recepthez: 

Bármennyire is szereted az olasz tésztaszószokat, bármennyire is variálod, olykor vágyhatsz egy másféle ízvilágra. Ha maradsz a Mediterrán környékén, az lehet spanyolos például...

Markáns különbséget fogsz érezni, ha az alapanyagok kiválasztásánál maradsz a megadott alapanyagoknál, azaz lehetőleg ne cserélgesd másra. Az ízekben dominál a Chorizo kolbász (édeset használtam hozzá), Mexikóból "importáltam" hozzá az Ancho és a Guajillo paprikákat, Spanyolországból pedig Pedro Jimenez Sherry-t, valamint Jerezből származó minőségi sherry ecetet. 

A recept ideális arra, hogy családtagjaidat valami mással lepd meg avagy mondjuk férfiakkal teli baráti körödnek szánt vacsoránál ezzel a különleges ízvilágú étellel vedd le őket a lábukról. Megéri az utánajárás, amíg beszerzed a megfelelő alapanyagokat.

Hasznos linkek a recepthez:

Ha többet szeretnél megtudni a receptben használt Guajillo paprikáról, kattints ide: Guajillo paprika (Chile Guajillo)

Ha többet szeretnél tudni az Ancho paprikáról, kattints ide: Ancho paprika (Chile Ancho)

Ha többet szeretnél megtudni a receptben használt Capunti tésztáról, kattints ide: Capunti

Ha más tésztát szeretnl választani az ételhez, keresd ki itt a kedvedre valót: Olasz tészták térképe

Ha többet szeretnél tudni a Sherry ecetről, kattints ide: Sherry ecet (Vinaigre de Xeres Reserve)

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Száraz serpenyőben pirítsd meg az egész, szárított paprikákat mindkét oldalukon, amíg illatozni nem kezdenek, majd legalább egy órára áztasd be annyi meleg vízbe, hogy éppen ellepje.
  2. Ha puhára áztak, magozd ki, vedd ki a csumáját és vágd apróra.
  3. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  4. Egy kevés olívaolajon pirítsd meg a morzsolt kolbászt, majd vedd ki és tedd félre.
  5. Ugyanabban a serpenyőben pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral együtt.
  6. Add hozzá a fokhagymát és az apróra vágott paprikákat, jól keverd össze.
  7. Tedd vissza a kolbászt, forrósítsd össze, majd vedd le a tűzről és keverd hozzá az őrölt paprikát.
  8. Öntsd fel a Sherry-vel, majd tedd vissza tűzre és hagyd, hogy a folyadék fele elpárologjon.
  9. Add hozzá az egész paradicsomból készült konzerv tartalmát, a paradicsomokat egy fakanál élével törd össze, majd add hozzá a paradicsom pürét is.
  10. Lassú tűzön párold húsz percig.
  11. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Ha a tészták főzés közben feljönnek a víz felszínére, már biztosan jó.
  12. A tésztaszószt ízesítsd a sáfránylével, a sherry ecettel, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd párold további öt percig.
  13. A kész szószt keverd össze a kifőtt tésztával és azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj egy adagot a tányérra a tésztából, szórd meg egy kevés reszelt sajttal.