Portugál Panna Cotta recept


Előkészítési idő: 
0 perc

Leírás

Címkék: 
Desszertek
Egyéb desszert
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
portugál
nádcukor
Hány személyre?: 
6

Hozzávalók

150 g
Étcsokoládé (a Panna Cotta-hoz)
750 ml
főzőtejszín (a Panna Cotta-hoz)
6 db
zselatin lap (a Panna Cotta-hoz)
2 ek
Méz (a Panna Cotta-hoz)
6 ek
tökmag (szárazon megpirítva a Panna Cotta-hoz)
2 ek
kakaóbab (durvára törve a tálaláshoz)
3 ek
Portói bor (az öntethez)
2 ek
Méz (az öntethez)
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve az öntethez)
50 ml
víz (az öntethez)
35 g
Vaj (a karamell lapkához)
90 g
Nádcukor (a karamell lapkához)
7 g
kakaó (a karamell lapkához)
15 g
Liszt (a karamell lapkához)
1⁄2 db
Narancs (kicsavart leve a karamell lapkához)
Főzési, sütési idő: 
30 perc
Gondolataim a recepthez: 

KARÁCSONYI EMLÉK...

A vendégek csokoládés desszertet kértek. Finomat. Én meg egyszerűt és gyorsan elkészíthetőt kerestem.

Már jó sok éve, hogy Portugáliában jártam, ott nem csak a Duro-völgyi kóstolgatás eredményeképpen italként szerettem meg a portói bort, hanem azóta gyakran használom főzéshez, de még gyakrabban süteményekhez is. 

Egyedi ízt ad az ételeknek.

Olyan Portugálosat...

A fotó most kivételesen nem "műtermi", hanem a helyszínen készült.

(Forrás: http://www.marieclaire.co.uk/lifestyle/recipes/500668/chocolate-panna-co...)

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 

Panna Cotta:

  1. Áztasd be a zselatin lapokat hideg vízbe 10 percre.
  2. Vágd apróra a csokoládét, majd olvasztó tégelyben olvaszd meg (vagy gőz felett).
  3. Forrald fel a tejszínt, majd add hozzá a mézet, jól keverd össze.
  4. Csavard ki a zselatin lapokat és add a tejszínhez, jól keverd össze.
  5. Add hozzá az olvasztott csokoládét is és legalább 1 percig (vagy amíg a kellő sűrűséget el nem éri) állandó keveréssel főzd sűrűre.
  6. Öntsd ki 6 ramekinbe egyenlően elosztva.
  7. Szórd meg a ramekineket a pirított tökmaggal egyenlően elosztva, majd legalább három órára tedd hűtőszekrénybe.

Karamell lapka:

  1. Keverd ki habosra a cukrot a vajjal.
  2. Add hozzá a kakaót és a lisztet.
  3. Végül add hozzá a narancs levet is, keverd jól össze és tedd egy órára a hűtőszekrénybe, hogy összeálljon.
  4. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
  5. Kend vékonyan a karamell alapanyagot ecsettel teflonos sütőlapra.
  6. Tedd a sütőbe és süsd buborékosra, addig, amíg színt nem vált (besötétedik).
  7. Vedd ki, hagyd kihűlni.
  8. Válaszd el a sütőlaptól és törd lapkákra.

Öntet:

  1. Főzd fel a portóit a mézzel, a citrommal és a vízzel együtt, amíg a kívánt sűrűséget el nem éred.
  2. Hagyd kihűlni.
Ötletek a tálaláshoz: 

Összeállítás:

  1. Vedd ki a hűtőből a ramekineket.
  2. Forralj fel annyi vizet, amennyi a ramekint 90%-ban elfedi.
  3. Óvatosan mártsd bele egy ramekint a vízbe.
  4. Hagyd benne 30 másodpercig, majd csipesszel emeld ki.
  5. Fordítsd rá a tálaló tálkára és ütögesd ki belőle a Panna Cotta-t. Esetleg vékonypengéjű késsel körbehúzva segíthetsz neki kiesni belőle.
  6. Ismételd meg a folyamatot mind a hat ramekinnel, a harmadik után érdemes visszaforralni a vizet.
  7. Szórd meg a Panna Cotta-k felületét a kakaó babbal.
  8. Sugár irányban nyomj bele egy-egy karamell lapkát, majd önts alá megfelelő mennyiségű öntetet.
  9. Azonnal tálald.