Chilis csokikocka Zila formába öntve recept


Előkészítési idő: 
40 perc

Leírás

Címkék: 
Desszertek
Sütemények
Szezonális receptek
Tél
Ünnepi receptek
Karácsony
lágy cukor
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

150 g
Étcsokoládé (86%-os)
1 tk
instant kávé
1⁄2 mk
Chili (morzsolt)
125 g
Vaj
125 g
lágy barnacukor
5 db
tojás fehérje
4 db
tojás sárgája
80 g
Liszt
1 tk
Sütőpor
1 csipet
Szódabikarbóna
1 ek
Cointreau
1 tk
vanília aroma
1 ek
víz
1 db
narancs reszelt héja
1 ek
Tej
3 db
narancs húsa (a töltelékhez)
10 dkg
befőző cukor (3:1, a töltelékhez)
1 db
1 cm-es gyömbér gumó (lereszelve, a töltelékhez)
80 g
Étcsokoládé (86%, a bevonathoz)
200 ml
Tejszín (a bevonathoz)
  kis
narancsízű csokoládé forgács (a díszítéshez)
Főzési, sütési idő: 
60 perc
Gondolataim a recepthez: 

Annak idején, mikor ezt a receptet először összehoztam, még "Road to Heaven" névvel illettem, ami nyilván költői túlzás volt, bár beleraktam mindent, ami mennyei.

Azóta egyfelől rájöttem, hogy a Mennyország messze van, így enyhén szólva lecsupaszítottam az eredeti receptet a barokkos túlzásaitól.

Lett belőle csokikocka.

Bár mennyei maradt még így is: csokoládé, chili, narancs és gyömbér. Kell ennél több...?

Karácsonyra tökéletes. 

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Melegítsd elő a sütődet 160 fokra.
  2. Használj 25 db-os Zila formát, fújd ki a hozzá beszerezhető spray-vel.
  3. Olvaszd meg a csokoládét a tejjel (én elektromos csokoládé olvasztót használtam hozzá). Add hozzá a kávét és a chilit és jól keverd össze , majd hűtsd le szobahőmérsékletre.
  4. Keverd habosra a szobahőmérsékletű vajat a cukorral.
  5. Keverd hozzá az olvasztott csokoládé keveréket és a tojások sárgáját.
  6. Szitáld le a lisztet és a sütőport, majd dolgozd be jól a keverékbe.
  7. Tedd hozzá a reszelt narancshéjat is és ismét jól keverd össze.
  8. A következő lépésben öntsd hozzá a Cointreau-t, a vaníliát és a vizet, ismét keverd össze.
  9. Verd keményre a tojások fehérjét és finoman keverd hozzá a keverékhez, hogy ne törjön nagyon össze.
  10. Öntsd a keveréket a sütőformába, majd zömítsd.
  11. Tedd a sütőbe 35 percig, ez eredményt fogpiszkáló teszttel ellenőrizd.
  12. Hagyd öt percig pihenni, majd óvatosan borítsd ki a formából.
  13. Hagyd teljesen kihűlni.
  14. Amíg sül a sütemény, hámozd meg a narancsokat és távolítsd el a hártyákat is. A tiszta narancshúst darabold fel.
  15. Egy kis edényben a cukorral és a gyömbérrel főzd meg kissé folyós lekvárnak.
  16. Hűtsd le kézmelegre.
  17. Ha már kihűlt a sütemény, töltsd meg a narancslekvárral az üregeit.
  18. Vágd szét a süteményt kockákra.
  19. Olvaszd fel a maradék csokoládét 80ml tejszínnel.
  20. Vond be vele a kockák tetejét.
  21. A maradék tejszínt verd habbá és keverd össze a maradék bevonóval.
  22. Töltsd kinyomó formába és díszítsd kedvedre a csokikockákat.
  23. Használhatsz a díszítéshez narancsízű csokoládé forgácsot is.
Ötletek a tálaláshoz: 

Desszertes tányéron...