Somlekvár recept


Előkészítési idő: 
1 óra

Leírás

Címkék: 
Egyéb ételek, italok
Szezonális receptek
Ősz
gőzpároló
fahéj

Hozzávalók

3 kg
húsos som (megmosva, leszárazva)
1 kg
Nádcukor (a kimagozott gyümölcs súlyának 80%-a)
1 db
Lime (reszelt héja és kicsavart leve)
1 tk
kurkuma
Főzési, sütési idő: 
2 óra
Gondolataim a recepthez: 

Szívesen készítek lekvárokat a kertemben termett gyümölcsökből. A húsos som bokraim a telepítés óta jócskán megnőttek és évről-évre bőséges termést hoznak. A feketeribizli bokrok szomszédságában ezek sem kapnad több törődést a gazoláson és némi metszegetésen kívül (én legalább is nem teszek veük semmit). Permetezni sem szoktam, így biztosan tudom, hogy a termésem vegyszermentes és egészséges. Egy ideje automata öntözéssel kényeztetetem őket, amit meg is hálálnak.

Van, aki kísérletezik cukormentes lekvárokkal, én azonban ezen a téren konzervatív vagyok, a lekvár sajnos vagy nem sajnos, cukorral készítve a jó. De ha már cukor, akkor a vegyi kezelés mentes bio nádcukrot használom a lekvárokhoz is, akkor is, ha drágább. Portói bor hozzáadásával egészen különleges ízű lekvárt kapsz, érdemes így megkóstolnod.

Lekvárjaimban nem használok tartósítószereket. A cukor megteszi a magáét, másrészt az üvegeket gőzpárolóban sterilizálom (100 Celsius fokon 15 percig), ez eddig teljesen elegendő volt ahhoz, hogy a lekvárjaim kibírják addig, amíg meg nem esszük őket.

 

Recept értékelése: 
Average: 4.3 (12 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. A somot jól mosd meg és szárazd le.
  2. Gőzpárolóban 100 Celsius fokon 3 percig párold, majd hagyd kihűlni (gőzpároló híján forrásban lévő vízben tedd ugyanezt)
  3. A kihűlt gyümölcsöt magozd ki. Ez a legfárasztóbb művelet a somlekvár készítésében (mások passzíroznak, nekem ez a módszer nem működött).
  4. Mérd meg a gyümölcsöt és add egy kellően méretezett lábasba (én öntöttvasból készültet használok hozzá).
  5. A mért gyümölcshöz viszonyítva adj hozzá úgy 70-80% cukrot, a lime héját és ízlésed szerint adagolj hozzá fahéjat és kurkumát, vagy éppen hagyd ki ezeket.
  6. Nagyon lassan hozd forrásba és állandó keverés mellett főzd amíg kellően be nem zselésedik.
  7. Zárd el a tüzet alatta és add hozzá a citrom levét is.
  8. Közben sterilizáld a jól kimosott üvegeidet.
  9. Töltsd az üvegekbe a kész lekvárt (csurig) és celofánnal jól zárd le, majd állítsd fejtetőre és pokrócba csavarva hagyd szépen kihűlni, ami akár két napig is eltarthat.
Ötletek a tálaláshoz: 

Fogyaszthatod vajaskenyéren vagy kalácson reggelire, de kitűnő párosítás lehet húsos ételekhez is.