- Guido, te olasz vagy, igaz? Akkor ismersz egy jó spagetti szósz receptet? - kérdezi Kevin Costner (egy egyébként kissé félresikerült akciófilmben) a WC kagylóhoz kötözött alvilági ellenfelét félig apaként, félig pedig bérgyilkosként. Guido, hogy mentse az irháját már (átszellemülten el is feledve egy pillanatra, hogy veszélyben az élete) diktálja is a telefonba az anyai örökség részeként átadott spagetti szósz receptjét Coster lányának. Aki éppen randira készül, éppen a szörnyen nagy terrorista fiával...
A Pomarola (avagy pummarola) szósz az alapvető olasz tésztaszószok legegyszerűbbjei közé tartozik, így fokozottan igaz rá, hogy íze nagymértékben függ a felhasznált alapanyagoktól. A paradicsom éretten, frissen szedve a legfinomabb. Vásárolhatod parasztnéniktől/bácsiktól a piacon, de a legjobb, ha a saját konyhakertedből szeded, tépkeded a zöldellő bazsalikomod leveleket és szedsz egy fej friss fokhagymát is. Ha ezt megteheted, nagyon szerencsés vagy: hiszen egész nyáron elkészítheted ezt a finomságot mindössze pár perc alatt. Ha elég nagy a konyhakerted és a termés is kiváló, akkor lehet arra számítani, hogy több paradicsom fog megteremni, mint amennyit a családod el tud fogyasztani frissen. Ha ez a helyzet, akkor már a nyár folyamán szükség lehet a többlet termés megmentésére szűkösebb időkre. A felesleget befőzheted paradicsomlé formájában (igyekszem az idény végére 25-30 liter paradicsomlevet befőzni félliteres adagokban) is, másik lehetőség, ha kész szószt teszel el a mélyhűtőben, csak fel kell olvasztani, közben tésztát főzni és máris kész a nyáridéző finom vacsora.
Készítheted ezt a szószt serpenyőben (vagy nagyobb adagban lábasban) vagy ha gyomorégés formájában problémád van a paradicsom savasságával, akkor akár sütőben is.
Ha szereted a csípős ízeket, akkor a bazsalikomot helyettesítsd chili paprikával (az olaszok feltétlenül elhagyják ebben az esetben a bazsalikomot), petrezselymet viszont használhatsz hozzá.
A só és bors mellett ízesítheted a szószt balzsamecettel (ami természetes glutamát tartalmú, így ízfokozó) és/vagy egy kevés őrölt fahéjjal.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Olvass ezt-azt a recepthez ajánlott tésztáról itt: Spaghetti
Vagy válassz a szószhoz más kedvedre való tésztafajtát itt: Olasz tészták térképe
Olvass érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt:
Nézz meg más, ugyancsak nagyon híres és alapvető olasz tésztaszószokat, ahogy GOCK készíti:
GOCK Marinara szósza: Marinara szósz recept
Az autentikus Bolognai szósz receptje: Bolognai spagetti
A gombás Boscaiola szósz: Trottole erdei gombákkal, paradicsomosan
Alfredo szósz: Alfredo rózsaszín álma
Arrabiata szósz: Arrabiata szósz
Puttanesca szósz: Puttanesca tengerész módra kitekerve
Carbonara szósz: Spaghetti alla Carbonara
Amatriciana szósz: Spaghetti alla Matriciana
Sütőben:
Serpenyőben:
A kifőtt tésztát forgasd össze egy adag szósszal, majd szórd meg egy kevés parmezán sajttal.
A másik három adagot szétosztva, adagonként tedd a mélyhűtőbe későbbi felhasználásra.