Édesanyám igazán kiválóan készíti a hagyományos, habart fejtett bablevest. A friss fejtett babnak emlékeimre épült hagyománya lett (gyerekkorom nyarainak nélkülözhetetlen eleme volt a heti egy alkalmas babfejtegetés), sokszor el is készítem az ő receptje szerint. Az ő receptje a mindenki által ismert és kedvelt recept. Mit is tudnék én hozzátenni egy ilyen recepthez, amit nyáridőben én is gyakran készítek?
Eljön azonban az a nap, amikor friss fejtett bab még van, azonban bármennyire is szerethető a fejtett bableves, már unalmas.
Ilyenkor jön el az idő, amikor valami mást kell készíteni a friss babból.
Például Fehér chilit.
Az ember azt gondolná, hogy egy fehér chiliben aztán már biztosan van kukorica. Pedig továbbra sincs, viszont van sok hús és bab, meg paprika. Azt azért nem állítom, hogy ez a recept autentikus texasi módra állt volna össze, közelebb áll a magyar lélekhez...
A friss fejtett bab mellett szól, hogy hamar megfő. Szezonján kívül természetesen el lehet készíteni ugyanezt az ételt szárított babból is, ebben az esetben az áztatott babszemeket elő kell főznöd. Időhiányban szenvedőknek télire még ott a lehetőség, hogy a konzervnyitóért nyúlnak. Ebben az esetben a babkonzerv tartalmát csak a legvégén, összeforralásként kerüljön a chilibe. Csak a színhűség kedvéért fehérbab legyen a konzervben.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Nézd meg más, Amerikában tanult, chili receptjeimet is: Chili receptek
Ismerkedj meg a receptben használt paprikafajtákkal: Jalapeno paprika (Chile Jalapeno) és Kaliforniai paprika (Bell pepper)
A hús előkészítéséről: Reszelt csirkemell recept