A világ egyik legközkedveltebb étele a sajtos makaróni, avagy ahogy máshol hívják: Mac and Cheese. Az alpesi verzió svájci eredetű, több évszázados múltra tekint vissza. Korábban inkább sajtos krumplinak is hívhatták volna, hiszen a tészta "csak" az 1800-as években jelent meg az ételben. Síterepek hüttéiben és éttermeiben Älpermagronen néven keresd (a szóösszetételben az első tag aligha szorul magyarázatra, a második tag pedig a makarónit takarja svájci németséggel).
Az ételnek igen sok köze van a híres-hírhedt alpesi tehenekhez, minősége nagyban függ a felhasznált sajtféléktől, mindenképpen karakteres, alpesi sajtfélékkel készítsd el, lehetőleg legalább kétféle keverékével.
Mint az ilyen recepteknek általában, számtalan verziója van. Készítheted húsmentesen, vagy adhatsz hozzá bacont, esetleg még sonkát is. Vághatod a krumplit szeletekre, vagy kockákra, akár még a héját is rajta hagyhatod. Főzheted a krumplit a tésztával (azért ennek van egy kis kockázata) vagy külön. A karamellizált hagymát össze is keverheted mindennel avagy tehetsz belőle külön az aljára, meg a tetejére is. Használhatsz hozzá csak tejet, természetesen az sem nagy gond, ha éppen nincs otthon friss, alpesi tehén adta tejed, jó lesz hozzá a 3,5 %-os tej is, ha meg tejszínt is teszel hozzá, el nem ronthatod. Bátrak készíthetik ősi módon, bográcsban, ha olyan puhány vagy mint én, akkor jó lesz hozzá a sütő is. sőt, a sütőt akár el is hagyhatod. Hagyományőrzők kínáljanak hozzá almaszószt, de nekem úgy nem jött be.
Variáld hát kedvedre!
Hasznos linkjeim a recepthez:
Szívesen megtekintenéd más, az Alpok környékéről származó híres, de köznapi ételreceptjeimet? Kattints ide: Alpesi receptek
A receptben használt tésztafajtáról itt találhatsz információkat: Maccheroni
Vagy válassz más, hasonló tésztafajtát innen: Rövid csőtészták
Bizonytalan vagy, kattints ide: Hogyan főzz helyesen tésztát?
Csak szedjed vagy ha kellően kihűlt, vágd kockákra.