Olajfaerdő (...avagy hogyan szerettessük meg a gyerekekkel az olajbogyót)


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Sherry ecet
Előételek
Vegetáriánus
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 db
Olabogyó (zöld, magozott, nagyméretű)
1 fej
Brokkoli (kisméretű, rózsákra szedve)
1 fej
Karfiol (kisméretű)
1 csomag
Petrezselyem levél (apróra vágva)
2 fej
fokhagyma
20 dkg
Feta sajt (krémes állagú)
2 dl
Görög joghurt (natúr)
1 ek
Sherry ecet
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

Tanítsd játszva gyermekeiddel megszeretni az olívabogyót. A recept megvalósítása semmilyen különös főzési tudást nem igényel. Alapanyagai akár egy átlagos háztartás hűtőszekrényében nap mint nap jelen vannak, csak elő kell venni őket. Ha mégsem? Menj el a legközelebbi boltba és vedd meg. Süsd meg, amit meg kell sütni és már a tálaláshoz is vond be 6 évesnél idősebb gyermekeidet. Élvezni fogják, hogy fákat építenek, erdőt telepítenek, folyót formálnak. Terepasztalt készítenek. Megenni is élvezet lesz nekik azt, amit saját munkájukkal hoztak létre. Nincsen gyermeked? Készítsd el vendégeidnek és a hatás nem marad el! Tíz ujjukat is megnyalják utána, biztos lehetsz benne! Ebben az ételben a felhasznált olívabogyó minősége nagyban befolyásolja a végtermék ízét. Ha teheted, az átlagnál nagyobb szemű minőségi terméket válasszál. Ezek a bogyók eléggé csípős pimento-val töltöttek, tökéletes harmónia jött ki a sült zöldségekkel és a sült fokhagymás joghurtos mártogató szósszal.

Ez a recept eredetileg a Szeretem az Olívabogyót receptversenyére készült. A versenyre kreatív ötleteket vártak olívabogyó használatával készült snack receptekre, ahol az olívabogyó egészben marad. A verseny döntőjébe ugyan ezzel a recepttel nem sikerült bekerülnöm (egy másikkal azonban igen), de később elvállaltam egy induló lakásétterem 0-ik rendezvényének szakács szerepét. Három előételt készítettem az est vendégeinek, ez volt az egyik közülük.

 

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Melegítsd elő a sütődet 280 fokra és az olajban meghempergetett zöldségrózsákat süsd öt percig. Hagyd kihűlni. 
  3. Olajozd be a fokhagyma fejeket is és 200 fokon süsd öt percig.
  4. A megsült fokhagymagerezdek tartalmát nyomkodd egy tálba, add hozzá a sajtot, két evőkanál olajat, az ecetet és a joghurt felét. Botmixerrel keverd össze, adagolj hozzá annyi joghurtot, hogy az állagát megfelelőnek tartsad.
  5. Sóval és borssal ízesítsed
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Vágd egyenesre a bogyók nem töltött végét, hogy a terepen fatörzsként megállják a helyüket.
  2. Helyezz el egy-egy rózsát (felváltva brokkolit és karfiolt) egy-egy bogyó töltött felébe, mindegyikből egy-egy kis olajfa lesz így. Valószínűleg a rózsák szárát méretre kell majd szabnod, hogy jól illeszkedjenek a nyílásba.
  3. A tálaló tálat, ahová az erdőt telepíted, szórd meg a vágott petrezselyemmel. Ez lesz az erdő aljnövényzete.
  4. Állítsd fel a fácskákat a talajra, váltogasd a színeket. Rakd elég szellősen, hogy látványos legyen, ne legyen túl zsúfolt.
  5. Végül a mártogatós szószból készítsd el a patakot. Nekem könnyű dolgom volt, olyan tállal rendelkezem, ami tartalmazza a patak medrét, azt kellett csak feltöltenem.
  6. Adj hozzá pálcikákat és az fácskákat a patakba merítve fogyasszad.