A GOCK Facebook oldalon a 200-ik like megnyomójának ígértem egy, az ő kívánságai figyelembevételével elkészített étel receptjét. Mónika volt a kedves 200-ik.
Így írta le kívánságait felém:
"Nagyon szeretem a zöldségeket, a húsokat kevésbé. Dietetikus vagyok, ez sok mindent elárul. :) Zöldségek bármilyen formában és mennyiségben jöhetnek. A gombát is kedvelem. Teljes kiőrlésű termékeket kedvelem, alacsony zsírtartalmú ételeket amelyek mégis laktatóak. A gyümölcsöket is szeretem, emellett a rákot, és kis mennyiségben halat is fogyasztok. Mindenevő vagyok, de szeretnék fokozatosan áttérni a vegetáriánus étrendre. (első körben minél kevesebb húst fogyasztani). A csípőset nem szeretem, az édeset kerülöm, a sót csak mértékkel, a friss zöldfűszereket nagyon kedvelem. szeretem a fokhagymát. hagymát is. Az olasz konyhát nagyon szeretem, de egy jó tökfőzelék jobban esik. :) Olajos magvakat ritkán fogyasztok, a diót kedvelem, a mákot nem annyira. tészták közül durum tésztát főzök. Bő zsírban sült ételeket kerülöm lehetőség szerint, és a kerti grillezetteket is. (aromás szénhidrogének miatt). A biogazdálkodások híve vagyok (vagy inkább úgy mondom, hogy előbb veszek meg bármit egy vásárcsarnokban őstermelőtől, mint egy multinál) , és elutasítom a génmódosítást. Ha hús, akkor fehér-, és nem vöröshús."
Az étel kialakításában ügyeltem arra, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető legyen, tartalmazon elég tápanyagot, vitamint és összességében egészséges alapanyagokra épüljön, a főzési technológia is legyen egészséges. Mivel Hölgynek készítettem ajándékba, ezért igyekeztem nem csak látványosra, de szépre is készíteni az ételt.
A recept izraeli, nagyszemű kuszkuszra épül, így a laktatóságot biztosító alapanyagot kipipálhattam durum tészta formájában. Húst nem tartalmaz, a vegetáriánus étrendre tervezett áttérésedet is támogathatom ezzel a vega étrendben nem mindennapos és ízzel telített étellel. A kuszkuszt friss kurkuma gyökérrel szineztem, reszelt gyömbérrel és citromhéjjal illetve citromlével ízesítettem. Kevés himalája sóval sóztam, erejétől megfosztott friss jalapeno paprikával biztosítottam némi ropogósat és zöld színt a kuszkusz közé. A fokhagymás olívaolajon megfuttatott friss spenót levelek nem csak szépen mutatnak a tetején, de ízben is nagyon harmonizálnak. Nagyon kevés szárazon pirított szeletelt mandula szolgáltat rágcsálnivaló állagot a spenót tetején. A tempurázott, érett mangó mindezek tetején pedig kihagyhatatlan volt. :-) Remélem, hogy sikerült olyan ételt összeraknom neked, ami elnyeri tetszésed.
Hasznos linkjeim a recepthez: