200-nál is több kuszkusz szem Mónikának, spenóttal és tempurázott mangóval


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Vegetáriánus
Paprikák
Jalapeno
himalája só
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

20 dkg
Kuszkusz (izraeli, nagyszemű)
1 db
2 cm-es gyömbér gumó (meghámozva, lereszelve)
1 db
1 cm-es kurkuma gumó (meghámozva, lereszelve)
1 db
Jalapeno paprika (Kimagozva, kierezve és vékony szeletekre vágva)
2 db
Citrom (reszelt héja)
1⁄2 db
Citrom (kicsavart leve)
2 dl
Zöldség alaplé (bio kockából főzve)
1⁄2 db
Mangó (meghámozva és 2 cm-es kockákra vágva)
1 dl
víz (jéghidegre hűtve)
100 g
Tempura por
1 marék
Spenót levél (kierezve)
2 ek
Szeletelt mandula (szárazon megpirítva)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 ek
olivaolaj
  kis
Só (himalája kősó, ízlés szerint)
2 dl
Növényi étolaj (a sütéshez)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

A GOCK Facebook oldalon a 200-ik like megnyomójának ígértem egy, az ő kívánságai figyelembevételével elkészített étel receptjét. Mónika volt a kedves 200-ik.

Így írta le kívánságait felém:

"Nagyon szeretem a zöldségeket, a húsokat kevésbé. Dietetikus vagyok, ez sok mindent elárul. :) Zöldségek bármilyen formában és mennyiségben jöhetnek. A gombát is kedvelem. Teljes kiőrlésű termékeket kedvelem, alacsony zsírtartalmú ételeket amelyek mégis laktatóak. A gyümölcsöket is szeretem, emellett a rákot, és kis mennyiségben halat is fogyasztok. Mindenevő vagyok, de szeretnék fokozatosan áttérni a vegetáriánus étrendre. (első körben minél kevesebb húst fogyasztani). A csípőset nem szeretem, az édeset kerülöm, a sót csak mértékkel, a friss zöldfűszereket nagyon kedvelem. szeretem a fokhagymát. hagymát is. Az olasz konyhát nagyon szeretem, de egy jó tökfőzelék jobban esik. :) Olajos magvakat ritkán fogyasztok, a diót kedvelem, a mákot nem annyira. tészták közül durum tésztát főzök. Bő zsírban sült ételeket kerülöm lehetőség szerint, és a kerti grillezetteket is. (aromás szénhidrogének miatt). A biogazdálkodások híve vagyok (vagy inkább úgy mondom, hogy előbb veszek meg bármit egy vásárcsarnokban őstermelőtől, mint egy multinál) , és elutasítom a génmódosítást. Ha hús, akkor fehér-, és nem vöröshús."

Az étel kialakításában ügyeltem arra, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető legyen, tartalmazon elég tápanyagot, vitamint és összességében egészséges alapanyagokra épüljön, a főzési technológia is legyen egészséges. Mivel Hölgynek készítettem ajándékba, ezért igyekeztem nem csak látványosra, de szépre is készíteni az ételt.

A recept izraeli, nagyszemű kuszkuszra épül, így a laktatóságot biztosító alapanyagot kipipálhattam durum tészta formájában. Húst nem tartalmaz, a vegetáriánus étrendre tervezett áttérésedet is támogathatom ezzel a vega étrendben nem mindennapos és ízzel telített étellel. A kuszkuszt friss kurkuma gyökérrel szineztem, reszelt gyömbérrel és citromhéjjal illetve citromlével ízesítettem. Kevés himalája sóval sóztam, erejétől megfosztott friss jalapeno paprikával biztosítottam némi ropogósat és zöld színt a kuszkusz közé. A fokhagymás olívaolajon megfuttatott friss spenót levelek nem csak szépen mutatnak a tetején, de ízben is nagyon harmonizálnak. Nagyon kevés szárazon pirított szeletelt mandula szolgáltat rágcsálnivaló állagot a spenót tetején. A tempurázott, érett mangó mindezek tetején pedig kihagyhatatlan volt. :-) Remélem, hogy sikerült olyan ételt összeraknom neked, ami elnyeri tetszésed. 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Tempura por recept

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagogat, ahogy azt a hozzávalókban megadtam.
  2. Pirítsd meg a kuszkuszt egy evőkanálnyi olívaolajon és a reszelt gyömbéren.
  3. Öntsd fel a a fele zőldséglével, add hozzá a reszelt kurkumát és a citromhéjat.
  4. Kevergesd, amíg a levet teljesen fel nem szívja. Adagolj hozzá még levet, amíg a kuszkusz teljesen át nem puhul, de azért rágható marad. Az utolsó adag folyadékkal ízesítsd sóval és a citromlével.
  5. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a jalapeno paprikát, tartsd melegen.
  6. A maradék olívaolajon enyhén pirítsd meg a fokhagymát és futtasd meg rajta a spenótot, csak éppen hogy ne maradjon nyers. Önts le róla minden folyadékot, tartsd melegen.
  7. Keverd össze lazán a tempura port a vízzel, forgasd meg benne a mangó kockákat és forró olajban süsd aranyszínűre.
  8. Egyszer sütés közben forgasd meg. Szedd ki és a  felesleges zsiradékot itasd le róla.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Négyzetes tálalóformát töltsd ki kb. háromnegyedrészig a kuszkusszal, majd tömörítsd, hogy összeálljon.
  2. Tetejét fedd be egyenletesen elosztott spenót levéllel, majd nagyon óvatosan húzd le a formát az ételről.
  3. Szórd meg a mandulával és koronázd egy tempurázott mangókockával.