Perzsa birsalmás csirke recept tajinban elkészítve


Előkészítési idő: 
30 perc

Leírás

Címkék: 
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
Csirke
Szezonális receptek
Ősz
Nemzetközi gasztronómia
Közel-keleti ételek
arab
fahéj
Gyümölcs
Gránátalma
Gránátalma receptek
birsalma
Birsalma receptek
Hány személyre?: 
6

Hozzávalók

3 db
Birsalma (nagy, meghámozva, nyolcadolva, kimagozva és még félbevágva)
1 kg
csirkemell filé (falatnyi kockákra vágva)
1 db
Gránátalma (kimagozva, opcionális)
250 ml
Csirkehúslé
40 dkg
Csicseri borsó (előfőzött, konzerv)
2 fej
Vöröshagyma (vékonyan szeletelve)
1 ek
Méz
1 tk
Fahéj (őrölt)
1 ek
Koriander levél (apróra vágva)
1 db
gyömbér gumó (2 cm-es, meghámozva és lereszelve)
1⁄2 db
Kurkuma gumó (meghámozva és lereszelve)
2 db
Citrom (kicsavart leve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
3 ek
Vaj
Főzési, sütési idő: 
30 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ősszel, ahogy beérik a fánkon, a birsalma  főszereplőjévé válik az életemnek. Elsősorban mert birsalmasajtot készítek belőle. Nem keveset, hanem nagyon sokat. Aki már készített, az tudja, hogy rendkívül fáradságos, időrabló munka ez. Hetekig tartó.

A birsalma kisebb hányadából főzök is. Amíg csak akad ebből az illatos gyümölcsből a hűtőmben. Párom kedvel mindent, ami citromos. De mind közül ez a perzsa étel az egyik nagy kedvence. Aki kedveli az arab ízeket, tudja miért. Aki nem, vagy még próbát sem tett az arab ízvilággal, kezdje ezzel a recepttel. Meg fogja érteni, hogy miért.

Ha lehet, használj hozzá friss gyömbért és kurkumát, de az utóbbit nem lehet mindenhol kapni, helyettesítheted akár mindkettőt is őrölt gyömbér illetve őrölt kurkumával.

Ha van otthon tajin-od, vedd elő és készítsd el ebben. Nem csak azért, mert így az autentikus. Akinek van, az úgyis gyakran használja, nem csak arab ételekhez.

Ha többet akarsz tudni a birsalmáról, kattints ide: Erisz aranyalmája: a birsalma

Recept értékelése: 
Average: 3.5 (4 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyaGOCKat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A vaj harmadán pirítsd meg a húskockákat a tajin aljában, tedd félre.
  3. A vaj második harmadán pirítsd üvegesre a vöröshagymát a gyömbérrel és a kurkumával együtt. Húzd a serpenyő szélére.
  4. Add hozzá a maradék vajat és pirítsd meg a birsalmát minden oldalán. Keverd jól össze a hagymával és öntsd hozzá a félretett húst is.
  5. Öntsd fel a csirkelével, add hozzá a mézet, a fűszereket és a citromlevet. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint.
  6. Zárd le a tajint és lassú tűzön párold, amíg a birsalma puha nem lesz. Semmi képpen ne addig, hogy a birsalma szétessen.
  7. Öntsd hozzá a levétől leszűrt csicseriborsót és a gránátalma magokat, majd forrald össze. Ízesíts utána ízlésed szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 

Egyszerű dolgod lesz vele: csak szedjed tálba. Ha gondolod, köretként készíthetsz hozzá kuszkuszt is. Ha félreteszel egy kevés gránátalma magot, díszítheted vele az ételt.