Bevallom, a csirkecomb nem tartozik a kedvenceim közé. A SPAR Chef verseny 2011 egyik fordulójának kötelező alapanyagai között sajnos szerepelt. Ezzel feladta a leckét nekem: csak a csirkecomb utálatom miatt kihagyjam ezt a fordulót, vagy próbáljam megszerettetni magammal a csirkecombot? Ez utóbbit választottam. Az erős thai illatok elnyomták a csirkecomb "lábszagát" (ezzel a nem éppen szalonképes kifejezéssel szoktam jellemezni, miért is nem szeretem a csirkecombot) és a végén, amikor elfogyasztottam, még elégedetten csettintettem is, hogy ejha, de finom ez a csirkecomb! Így...
Figyelem!
Többen kérdezték már. A tojás csupasz. Nincs rajta a héja. A levesben főve nyerte vissza tojáshéj színét, így pont úgy néz ki, mintha mi sem történt volna vele.
Általában követtem a thai tradícionális receptet (Jabchai Yaowalak), de bevallom, hogy ahol kedvem tartotta belenyúltam: kivettem vagy beletettem ezt-azt, a saját szájízem szerint, ahogy ezt általában szoktam. Ebben a receptben azonban a tálalásban találtam meg az érdekességet számomra. A budapesti 0-ás kilométerkő szobrot kívántam átszobrászkodni az étel nyelvére. A biztonság kedvéért elkészítettem hagyományos tálalással is.
1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megjelőltem.
2. Főzd meg a tojásokat keményre, majd hámozd meg. Tedd félre.
3. Keverd össze a hétfűszer keveréket a vöröshagymával, 4 összezúzott fokhagyma gerezddel és egy evőkanálnyi olajjal.
4. Dörzsöld bele a fűszerkeveréket a csirkehúsba, majd egy felforrósított serpenyőben kevés szezámmag olajon pirítsd meg minden oldalát.
5. Forrald fel a vizet, add hozzá a csirkét, a szójaszószt, a halszószt, a cukrot, a lime levét és reszelt héját, az apróra vágott korianderlevelet, a kínai kelt és a tojásokat. Lassú tűzon főzd egy órán keresztül.
6. Közben a rizst gőzpárolóban párold meg.
7. Add a zöldborsót is a leveshez, főzd tovább, amíg a zöldborsó is puha nem lesz.
8. Ha szükségét érzed, sózzad, borsozzad meg a levest.
9. Végül a maradék fokhagymán pirítsd meg a brokkolirózsákat, add a leveshez, de ne főzd már tovább.
Hagyományos tálalás:
Levescsészébe szedj egy adagnyi párolt rizst, a levest erre merjed rá. A tojásokat felezve vagy negyedelve oszd el a csészékben.
Hogyan készítsd el a 0-ás kilométer követ?:
Nem bírtam ki, hogy ne játsszak egy kicsit ezzel az étellel és készítettem belőle egy ételszobrot, a nullás kilométerkövet formázva, innen az étel fantázia neve is: