Nagycenki tokány meghamisítva


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
DisznósáGOCK
Disznó
Nemzetközi gasztronómia
Magyar ételek
magyar
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
sertés lapocka (vékony csíkokra vágva )
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 tk
Fűszerpaprika
1 dl
Tejföl
1 tk
mustár
20 dkg
Fregola Sarda tészta (vagy tarhonya)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 tk
borsikafű
15 dkg
barna csiperkegomba (jó vastagon szeletelve)
  kis
Fehérbor (száraz)
  kis
olivaolaj
  kis
snidling (a tálaláshoz)
  kis
tabasco szósz (vagy Piros Arany)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

A DisznósáGOCK sorozatomban az eddig kicsit hanyagolt magyar, hagyományos ételeket készítek, természetesen disznóhúsból vagy valamilyen disznóhúsra alapozott készítményből, például kolbászból. Az ételeket egyrészt GOCK formába "erőltetem" tartalmilag, megjelenésben egyaránt. A recepteket korunk jólfelfogott szellemében, az egészségesebb étkezés elvei szerint alakítgatom, természetesen a saját ízlésem szerint. Alapvetően háztáji gazdasáGOCKban megtermelhető főbb alapanyagokra építkezem ezekben a receptekben.

Nagycenki tokány meghamisítva

A tokányok közül egy kevésbé ismert recepthez nyúltam. Eredetileg vegyes marha és sertés húsból csak a sertés lapockát hagytam meg, az elkészítés során a felhasznált zsiradékot minimalizáltam. A gombát és a mustárral kikevert tejfölt nem kevertem össze a hús alappal, hanem egymásra rétegezve tálaltam.

Akármennyire is tarhonyának tűnik a köret, az mégis egy durum lisztből készített szardíniai tésztafajta. Nem csak azért választottam ezt a tésztát a tokány alá/mellé, mert egészségesebb a tarhonyánál, hanem még a szárítás előtti pörkölés eredményeként kellemes füstös mellékízével jól illeszkedik is az ételhez. Megtévesztésig hasonlít a tarhonyához, ha nem akarod, ne is mondd meg a párodnak, hogy ez nem az. Csak azt fogja észrevenni, hogy ez a "tarhonya" finomabb, mint szokott lenni.  

Ugyanakkor ez az étel maradt, ami volt: végtelenül egyszerű és gyors. Nem mellesleg nagyon finom!

Szívesen megtekintenéd a sorozatom más receptjeit is? Kattints ide: DisznósáGOCK

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, szórd meg a paprikával, add hozzá a húst majd állandó keverés mellett pirítsd meg.
  3. Ízlésed szerint sózzad és borsozzad (azért ne feledd, ez tokány, akkor jó, ha borsos), majd öntsd fel egy kevés borral és lefedve, alacsony lángon párold puhára.
  4. Amíg a húst párolod, főzd ki a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, vagy készítsd el a tarhonyát, ahogy szoktad. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  5. Keverd össze a tejföllel a mustárt, adagold, amíg ízlésednek megfelelő nem lesz.
  6. Kevés olajon pirítsd meg a gombát, adj hozzá ízlésed szerint borsikafüvet és egy pici sót.
Ötletek a tálaláshoz: 

Készíts elő egy tíz centiméter átmérőjű tálaló gyűrűt. Töltsd meg a feléig a tésztával és zömítsd meg. Második rétegben a húst szedjed rá, majd a gombát. Óvatosan húzd le a gyűrűt, tegyél rá egy evőkanálnyi mustáros tejfölt, csepegtess rá egy kevés tabasco szószt (vagy ha gondolod, nyomj rá egy pici Piros Aranyat). Díszítsd a tányért pár szép snidling szállal.