Vega húsgolyó paradicsom szósszal recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
olasz ételek
Főételek
Vegetáriánus
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
Olasz tészta recept
olasz
Babér
fahéj
zellerszár
Padlizsán
padlizsán receptek
Holland chili paprika
nádcukor
zsemlemorzsa
panko receptek
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

 
A "húsgolyókhoz"
1 db
Padlizsán (meghámozva és kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (nagyon apróra vágva)
1 db
Tojás (enyhén felverve)
1 csésze
Panko (vagy zsemlemorzsa, de inkább panko)
  kis
Folyékony füst
1 ek
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
1 dl
Olaj (a sütéshez)
 
A paradicsom szószhoz
20 dkg
Cannolicchi tészta (vagy más spirális tészta)
1 fej
Vöröshagyma (nagyon apróra vágva)
5 gerezd
fokhagyma (nagyon apróra vágva)
  kis
Chili (morzsolt, ízlés szerint, opcionális)
1 db
halványító zeller (nagyon apróra vágva)
  kis
Folyékony füst (opcionális, ízlés szerint)
2 doboz
Sűrített paradicsom (egyenként 140g)
5 dl
Paradicsom püré (házilag eltett, ha nincsen, használj hozzá üzletben kaphatót.)
2 db
Babér levél
150 ml
Vörösbor (száraz)
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított)
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (apróra vágva)
1 mk
Fahéj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
Főzési, sütési idő: 
60 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ellentmondás látszik az elnevezésben...

Rendkívül népszerű ételfajta a húsgolyó paradicsom szósszal és általában spagettivel. Ezúttal azoknak szeretnék kedveskedni ezzel a recepttel, akik vagy vegák vagy éppen (csakúgy, mint jómagam) azoknak, akik ugyan fogyasztanak húst, ugyanakkor szeretik az olasz ételeket, azokat is, amelyek csak zöldségeket tartalmaznak (sok van ilyen).

Ennek az ételnek a megközelítése is más. Egyszer, valamikor réges-régen egy olasz barátom mutatta, hogyan kell (szerinte) az igazi paradicsom szószt készíteni a húsgolyókhoz. Most elkészítettem ezt a szószt, amely nagyon sűrű. Annyira sűrű, hogyha ráhelyezed a húsgolyót, el sem merül benne, hanem fennmarad rajta. Meglepetésemre nem is spagettivel készítette, hanem valamilyen spirális tésztával. Azt is csak úgy, hogy hozzákeverte az ételhez, mégpedig szokatlan arányban: sokkal több szósz, mint tészta. Ez a recept egy szabad megvalósítása annak, amit annak idején ő mutatott nekem.

A golyók... Nos, ezek a golyók nem húsból készültek, hanem padlizsánból...

Az elkészítés hosszadalmasnak tűnik, de korántsem nehéz, csak időigényes. Egy jó ételre azonban kár sajnálni az időt...

Hasznos linkjeim a recepthez: 

Ismerkedj meg a receptben használt tésztával: Cannolicchi

Vagy válassz helyette más tésztát innen: Olasz tészták térképe

Itt olvashatsz arról, miért panko morzsát használok a közismert zsemlemorzsa helyett: Panko, az alternatív zsemlemorzsa

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (22 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Egy serpenyőbe öntsél egy kevés olívaolajat és tedd bele az apróra vágott 5 gerezd fokhagymát. Hagyd állni. 
  2. A felkockázott padlizsánt jól sózd le, forgasd össze és hagyd állni, amíg elkészíted a paradicsom szószt.
  3. Térj vissza a serpenyőhöz, eddigre az olaj már jól átvette a fokhagyma ízét. Gyújts alá és tedd hozzá a zellerszárat, a szárított chilit és a vöröshagymát, pirítsd a vöröshagymát üvegesre.
  4. Add hozzá az egyik doboz sűrített paradicsom tartalmát és annyi vizet, amennyi ebben a dobozban elfér.
  5. Állandó keverés mellett pirítsd tovább öt percig.
  6. Öntsd fel a paradicsom pürével, ízesítsd a babér levelekkel, a fahéjjal, a szurokfűvel és ízlésed szerint sózzad, borsozzad.
  7. Párold alacsony lángon negyed órán keresztül. (Ha túlzottan sűrűsödne, kevés vízzel hígítsad).
  8. Add hozzá a második doboz sűrített paradicsom tartalmát, ismét ugyanannyi vizet és a vörösbort.
  9. Párold tovább, amíg jó sűrű szószt nem kapsz.
  10. Addig nyomkodd ki a lesózott padlizsán levét.
  11. Egy másik serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a maradék vöröshagymát, a maradékfokhagymát, add hozzá a padlizsánt és a zellerszárat. Amikor  félig kész, párszor megfújhatod a folyékony füsttel, ízlésed szerint borsozzad. Ha kész, hagyd kihűlni.
  12. A kihűlt padlizsánt jól gyúrd össze a tojással, a parmezánnal és a panko-val, ízesítd a petrezselyem levéllel. Ha szükséges, adj még hozzá annyi panko-t, hogy a padlizsános masszából golyókat formálhass. 
  13. A tenyeredben formázz kb. 2-3 cm átméreőjű golyókat, nekem 17 db golyó jött ki az anyagból.
  14. Forgasd meg még őket pankóban, majd felhevített olajban süsd mindegyiket, minden oldalán aranybarnára.
  15. Közben a tésztát főzd meg a csomagolásán találhatóak szerint. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  16. Keverd a kész paradicsomszószhoz a tésztát és a maradék petrezselymet. Jól keverd össze, majd add hozzá a padlizsán golyókat is. Óvatosan forgasd össze és párold további 3-4 percig.
  17. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A tálaláshoz szedd ki a padlizsán golyókat a szószból.
  2. Merj egy-egy adagot a paradicsom szószból a tányérokra.
  3. Tányéronként négy golyóból építs gúlát a szósz közepére.
  4. Szórd meg díszítésképpen egy kevés apróra vágott petrezselyem levéllel.