Egy recept még a kezdetekből...
Természetesen minden forduló pontnak van előzménye is, így a recept megszületése előtt is főztem. Már hosszú-hosszú ideje, azzal a különbséggel, hogy kizárólag a családomnak, barátaimnak. Aztán elkészítettem ezt a receptet, mert ki tudja hogyan, de meghívást kaptam a a Miele Főzőiskola 2011-es receptversenyére. Meglepetésemre a hatfordulós verseny második, novemberi fordulójában a zsűri első díját, majd később az egész verseny fődíját (Miele gőzpároló) is megnyerte. Ezen a váratlan sikeren felbuzdulva döntöttem úgy, hogy receptjeim javát publikálom is. Később pedig a receptjeimnek otthont adó, GOCK szerint a gasztrovilág honlapom is megszületett.
(Itt megnézheted a recept elkészítését filmen is: http://www.youtube.com/watch?v=D1tMmTmcp58)
Amikor a verseny résztvevőinek alkotásait megnéztem, túlsúlyban voltak a magyaros ízvilágot, hagyományos ételeket kedvelők. Úgy gondoltam, hogy akkor hívhatom magamra fel a figyelmet, ha valami mást teszek a virtuális "asztalra". Mindig is kedveltem a nagyvilág számtalan konyhájának ételeit, ehhez a recepthez mediterrán alapokat gondoltam el. Egy hirtelen jött gondolatot követve enyhén erotikus ételt akartam létrehozni. Mert az erotika merész vonala a gasztronómiának, másrészt a gasztronómia mégis szoros összefüggésben van az erotikával, hiszen minden egy jó vacsorával kezdődik...
Nem értem be azzal, hogy a receptet afrodiziákumként ismert alapanyagokból hoztam létre. Van is bennem némi szkepticizmus az afrodizákumokkal kapcsolatban. Sokkal inkább hiszek ezen alapanyagok pszichés hatásában. Vagy éppen az étel "valamire emlékeztető" megjelenésében. Az emberek, különösen a férfiak, vizuális lények. Ha látunk valamit, amiről eszünkbe jut valami, fantáziánk és ezzel a vágyaink, megállíthatatlanul beindulnak.
Ennek az ételnek a koncepciója a vizuális erotikán alapul. Ez volt az első olyan receptem, ahol előbb született meg a fejemben egy kép és a receptet ennek a képnek rendeltem alá. A későbbiekben sorra kísérleteztem hasonló, képalkotó koncepciókkal, több vagy éppen kevesebb sikerrel.
Az elkészült étel talán túl erotikus, túl "direkt" lett. Párom szerint mindenképpen. Tanácsára, azaz pontosabban szólva tiltására, az étel fotóját olyanképpen vágtam meg, hogy az "erotikus képből" voltaképpen már semmi sem látszik. Hagyatkozz a fantáziádra, hogy elképzeld, mit is láthatnál, ha láthatnád. Ez az erotika egyik alapja.
Nagyon sok "régi" receptem van, amelyeket még azelőtt készítettem, hogy Anide-vel találkoztam volna. Ezeket az ételeket még én fotóztam. Kezdetleges technikával, de ami még rosszabb, semmi tehetségem nincsen a fényképezéshez, tehát ezek az ételfotók rosszak. Szépen lassan újrakészítem ezeket a recepteket Anide fényképezőgépe előtt, így ezek is felkerülhetnek majd a GOCK szerint a gasztrovilág oldalamra. Ezzel a recepttel azonban ilyet nem teszek. Ezt, a múlt tiszteletével, úgy hagyom, ahogy annak idején megszületett.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Beleszerettem a "Szerelmes Rákok" témába, így később elkészítettem ezt a második variációt is: Szerelmes rákok kapribogyós crostini ágyon recept
1. Helyezz a tányérra két szárított paradicsomot, hogy maradjon köztük hely.
2. Tekerj össze két szál tésztát és részben közéjük, részben fedésben rájuk helyezd.
3. A szószt rakd át egy mártásos edénybe és a csőrével óvatosan tölts a szószból a tésztatekercsek közé. Vigyázz, hogy a tekercsekből ne follyon ki a szósz.
4. Helyezd a rákokat a tésztatekercsek tetejére úgy, hogy szívecskét formázzanak.
5. Tegyél két kis petrezselyem kupacot a tekercsek két végére.