Orecchiette tésztasaláta recept róka és shiitake gombával


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Vegetáriánus
Saláták
Szezonális receptek
Nyár
Ősz
Olasz tészta recept
Gomba receptek
Rókagomba
Shiitake gomba
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

20 dkg
Orecchiette tészta (vagy valami hasonló)
20 dkg
Rókagomba (durván felaprítva)
5 dkg
Shiitake gomba (szárított, egy órára meleg vízbe áztatva, majd vékonyan szeletelve)
8 dkg
Gorgonzola sajt
1⁄2 db
Cukkini (harmadolva és burgonyahámozóval vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Citrom (reszelt héja és kicsavart levének a fele)
2 ág
Szurokfű (avagy oregano, levelei apróra vágva)
  kis
Fehér bor (szükség szerint)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 ek
olivaolaj
Főzési, sütési idő: 
15 perc
Gondolataim a recepthez: 

Ha éppen friss rókagombával találkozol a piacon (vagy kedvenc üzletedben) ne hagyd ki ezt a könnyed és gyorsan elkészíthető ételt. Az az igazi, ha a shiitake gombára is ugyanabban az időben frissen lelsz rá, ez nekem éppen nem sikerült, így szárított gombát használtam fel hozzá. Használhatsz hozzá más friss, erdei  gombát is, vagy akár készítheted csak rókagombából. Én nagyon szeretem a shiitake gombát, nem csak az íze miatt, de kedvező élettani hatásai miatt is.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Orecchiette

Vagy válassz helyette más tésztafajtát: Olasz tészták

Ha bizonytalan lennél: Hogyan főzz helyesen tésztát?

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, szűrd le, önts rá egy kevés olívaolajat, majd forgasd jól össze és hagyd kihűlni.
  3. Gőzpárolóban (vagy ahogyan szoktad) 90 fokon 2 percig párold félpuhára a cukkini szeleteket.
  4. Egy serpenyőben hevíts fel kevés olajat és pirítsd meg benne a vöröshagymát.
  5. Add hozzá a gombákat, pirítsd tovább.
  6. Sózzad, borsozzad ízlésed szerint, majd önts alá egy kevés bort.
  7. Párold puhára a gombákat (ha kell, a bort pótold, de ne legyen túl sok bor egyszerre).
  8. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a citrom reszelt héját és levét, a szurokfű leveket és a sajtot.
  9. Keverd jól össze, hogy a sajt elolvadjon. Ha kell, ízesíts utána ízlésed szerint.
  10. A gombás keveréket jól keverd össze a tésztával és a cukkinivel, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj egy adagot a tányérra, paradicsommal és oregano ággal díszítheted.