Kókusztejes kecskepörkölt recept


Előkészítési idő: 
30 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Gock tésztatérképe
Durum tészta
Főételek
Húsos ételek
kecske
Ünnepi receptek
Húsvét
Nemzetközi gasztronómia
Pörköltek
Babér
rozmaring
zellerszár
Holland chili paprika
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

70 dkg
kecskehús (vagy bárány, birkahús)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma
1 db
Zellerszár
2 db
sárgarépa
1 doboz
Kókusztej
1 doboz
Paradicsom konzerv
1 dl
Fehérbor (száraz)
1 ek
Curry por
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
3 db
Babérlevél
  kis
morzsolt chili (ízlés szerint)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
50 dkg
Fregola Sarda tészta (ha nagyon muszáj, akkor tarhonyával helyettesítheted)
  kis
petrezselyem (levelei apróra vágva a tálaláshoz)
Főzési, sütési idő: 
240 perc
Gondolataim a recepthez: 

Kaptam a szomszédomtól pörköltnek való kecskehúst, mi mást készíthettem volna belőle, mint amire való?

Én minden húst és így a pörköltnek való húsokat is, sokak megrökönyödésére zsírtalanul szeretem. Lehártyázva, zsírtalanítva, inaktól és faggyútól mentesen. Azaz a színhúsra esküszöm. Különösen így van ez a birka, bárány vagy éppen a kecskehús esetében. Ez a kecskehús csomag eredetileg három kilós volt, "bűnös" beavatkozásom eredményeképpen éppen megfeleződött. -Micsoda pazarlás, mondja erre az ellentábor és különben is pörkölt színhúsból?- tehetik fel nekem a kérdést.

Számomra azonban az lenne a pazarlás, ha nem tudnám a pörköltet jóízűen elfogyasztani és minden egyes falatban a számomra "mócsingnak" nevezhető izékkel kellene küszködnöm és ezzel a családom is így van. 

Van ugyanakkor egy másik tábor is, akik a birka, bárány vagy a kecske szóra csak azt tudják rávágni kapásból, hogy: - Azt én meg nem eszem! Büdös!-

Ízlés kérdése... Ennek a tábornak azt javasolnám, hogy követve engem távolítsanak el minden faggyúréteget ezekről a húsokról és arra fognak rádöbbenni, hogy a birka, bárány vagy éppen a kecskehús mennyire ízletes, egyedi csemege tud lenni.

Hát még ha kókusztejjel készíted el...

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A zellerszárat, a sárgarépát és a fokhagymát gépi aprítóban vágd apróra.
  3. Kevés olívaolajon pirítsd barnára az ízlésed szerint sózott és borsozott hús minden oldalát, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.
  4. Kevés olívaolajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a gépi aprító tartalmát és pirítsd tovább öt percig.
  5. Add hozzá a rozmaringot, a chilit, a babérleveleket és a curry port, pirítsd illatosra.
  6. Keverd hozzá a félretett húst is, jól keverd össze, majd öntsd fel a borral és hagyjad, hogy a folyadék elpárologjon.
  7. Add hozzá a paradicsom konzerv tartalmát, az egész paradicsomokat a fakanál élével kissé törd össze.
  8. Végül keverd hozzá a kókusztejet is, forrald fel, majd ízlésed szerint sózzad és borsozzad.
  9. Alacsony hőmérsékleten 4-5 órán keresztüld párold, amíg a hús teljesen omlós nem lesz.
  10. Közben olykor keverd meg és a folyadékot pótold vízzel vagy éppenséggel húslével.
  11. Az elkészült pörkölt ízét fűszerezéssel igazítsd ki ízlésed szerint.
  12. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  13. Szűrd le és keverd össze egy kevés olívaolajjal. 
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Készíts a tésztából a tányérra egy fészket.
  2. A fészket töltsd fel a pörkölttel.
  3. Díszítheted egy kevés apróra vágott petrezselyem levéllel.
  4. Kínálhatsz hozzá savanyúságot is, én házi csemege uborkát adtam hozzá.