A mediterrán konyha számtalan előnye ismert és nem vagyok egyedül a világban, aki ezt tudja. Rendkívül egészséges, egyszerűségében is változatos tud lenni. Nyáron azonban konyhakert művelőként szembesülök egy érdekes kényszerrel is. Konyhakertem mérete korlátozott, igyekszem a rendelkezésemre álló területen a lehető legnagyobb értéket megtermelni. Ezek pedig a mediterrán konyha legfőbb alapanyagai. Szerencsére évről-évre elég nagy mennyiségben terem bármi, amit elültetek, a terményhozam azonban, legalábbis nyáron, egyértelműen meghatározza azt, hogy mit főzzek.
Ki az, aki munkájának gyümölcsét veszni hagyná és a sok finom alapanyagot ne frissen szedve dolgozná fel a konyhájában?
A nyár arról szól, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokra építkezve a lehető legtöbb ételvariációt kihozzam a lehetőségekből. Ez a recept is így születetett. Leszedtem, ami éppen érett, hozzátettem, amit a hűtőben találtam.
Ötletek sokszor kényszer hatására születnek. Ha van egy olyan gyermeked, aki igyekszik elhárítani bármely étel bármely zöldségtartalmát, akkor igyekszel kijátszani a figyelmét. Valahogy igyekszel számára is biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges zöldségek bevitelét is. A főzelékek sűrítéséhez hasonlóan a receptben található zöldségek felét pürésítve sűrítettem a szószt. A sűrítés a ragu állagának is jót tett, de még fontosabb ennél, hogy a ragu számottevő, ámbár kipiszkálhatatlan zöldségtartalommal bír. A gyermek éberségének kijátszására is alkalmas, amellett hogy biztosítja a ragu kellő darabosságát, hogy a zöldségek fele kipiszkálható. Azaz a gyermek a megfelelő mennyiségű látható zöldség félretolásával kielégíti berögzült rossz szokását. A többit, azaz a szószt és a húst a tésztával már gond nélkül elfogyasztja. A zöldségek pürésített felével együtt...
Nagyon sok mediterrán ételbe kerül parmezán sajt formájában természetes umami. Csak mert van még itthon fekete fokhagyma, kipróbáltam, hogy milyen, ha ezúttal a fekete fokhagyma természetes umami tartalmát használom erre a célra. Ha nincs otthon belőle, ne tartson vissza az étel elkészítésétől, tegyél helyette egy kevés reszelt parmezán sajtot. De az étel hozzáadott ízfokozó nélkül is igen gazdag a konyhakert friss ízeiben, ne hagyd ki hát...
Szedj a tányérra egy kevés tésztát, formázz belőle fészket, majd ide tölts a raguból. Szórd meg egy kevést sajttal és azonnal tálald.