Noha általánosságban megkívánt, hogy egy étel tartalmazzon színekben is kontrasztot, a fekete mégsem tartozik a kedvenc színek közé a tányéron. Ahogy azonban szívesen veszek fel egy fekete pulóvert fekete nadrággal, így szívesen teszek a tányérra feketített lazacot, ahol a lazac rózsaszínsége éppencsak átsejlik a fekete szín alól és körítem egy igen széles metélttel, ami csak félig látszik ki a fekete pesto alól.
A fekete pesto ugyanazokat az alapanyagokat tartalmazza, mint zöld rokona. Az íze ugyanaz, csak a színe más? Természetesen nem. Noha a fekete pesto is bazsalikom+fokhagyma+olaj+mag összeállításon alapul, akárcsak a fekete pesto, az íze mégis teljesen más. A thai bazsalikom még csak-csak hasonlít a megszokott bazslikom levél ízéhez, azonban a feketére fermentált fokhagyma íze már markánsan elüt a fehér fokhagyma ízétől. A fekete szezámmag íze sem éppen hasonló a fenyőmagéhoz.
A meghökkentően sötét színek mellett a fekető pesto kiemelkedik egésséges mivoltával is, érdemes kipróbálni.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Nastroni