Olaszország nem mindig volt Olaszország és cseppet sem volt egységes. Az egyes tartományok igyekeztek saját hagyományaikra építkezve kialakítani a saját különlegességeiket kialakítani, ezzel együtt megkülönböztetni másokétól.
Tésztafajták sokasága alakulhatott ki így. Egymáshoz hasonló vagy akár teljesen azonos tészta némileg vagy éppen nagyon más méretben születhetnek meg. A Nastroni toszkán specialitás, ami voltaképpen széles és rusztikus Pappardelle féleség, így ahhoz hasonlóan tojás hozzáadásával búzalisztből készül.
Noha általánosságban megkívánt, hogy egy étel tartalmazzon színekben is kontrasztot, a fekete mégsem tartozik a kedvenc színek közé a tányéron. Ahogy azonban szívesen veszek fel egy fekete pulóvert fekete nadrággal, így szívesen teszek a tányérra feketített lazacot, ahol a lazac rózsaszínsége éppencsak átsejlik a fekete szín alól és körítem egy igen széles metélttel, ami csak félig látszik ki a fekete pesto alól.