Sajtos sült makaróni recept


Előkészítési idő: 
20 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Durum tészta
Főételek
gőzpároló
Nemzetközi gasztronómia
Amerikai ételek
USA
Hány személyre?: 
6

Hozzávalók

50 dkg
Mezzi Gomiti tészta (vagy valami hasonló)
5 dl
Tej
3 ek
Liszt
5 dkg
Vaj
15 dkg
Cheddar sajt (fehér vagy vörös, frissen reszelve)
10 dkg
Provolone sajt (frissen reszelve)
10 dkg
emmentali sajt (frissen reszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
1 fej
Brokkoli (rózsáira szedve)
1 fej
Vöröshagyma (kisméretű, apróra vágva)
10 dkg
Bacon (kockára vágva)
20 dkg
főtt sonka (reszelve)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Szerecsendió (frissen reszelve)
Főzési, sütési idő: 
30 perc
Gondolataim a recepthez: 

Sajtos sült makarónit mindenki tud készíteni, talán mindenki készített is már.

Úgy gondoltam mégsem árt, ha itt van egy újabb recept a sok közül, amelyik igazából nem rejteget semmi nagy meglepetést, de még kicsit se. Ugyanis az ilyen "mindenki ismeri" receptekre azért van szükség, hogy az arányok a helyükön legyenek. Olyan mint egy puska a suliban.

Kezelheted egyfajta lego receptként GOCK sajtos sült makaróniját. Ez a recept gazdag, sokminden benne van. Mondhatni minden, ami elfér benne, de nem feltétlenül szükséges, kezdj hát vele legózni!

Ami biztosan kell bele:

1. Tészta (lehetőleg rövid makaróniféle)

A receptben ezt a tésztát használtam: Mezzi Gomiti  (Ami  megfelel a közismert szarvacska tésztának), mert ez jár hozzá.

Ha mégse tetszene ez, válassz más rövid, durumliszből (a receptet meg kell változtatni, ha netán ragaszkodnál a tojásos tésztához) készült tésztafajtát innen: Rövid csőtészták 

2. Reszelt sajt

A sajt meghatározó szerepet tölt be ebben a receptben, így hát a gazdag ízhez négyféle sajt keverékét használtam. Amerikai receptről van szó, így megkerülhetetlen, hogy az egyikük cheddar sajt legyen. Fehér vagy vörös. A másik három pedig Provolone, Emmentali és Parmezán sajt volt. Cserélgesd benne a sajtféléket a saját ízlésed szerint. Sok a négyféle sajt? Csökkentsd a számuk akár egyre is. Van, aki a füstölt ízeket szereti, tegyen hát bele füstölt sajtot.

3. Bechamel szósz

 Készítsd el tejből, hagyományosan vagy akár tej-tejszín keverékből.

 

Ha a Sajtos sült makaróni pizza lenne, akkor mondhatnám, hogy akkor most nézzük a feltéteteket. Azaz inkább betéteket...

A recept alapvetően vegetáriánus. Dúsíthatod zöldségekkel, ahogy én tettem ezt párolt brokkolival és pirított vöröshagymával.  Cserélgetheted a zöldségeket, vagy bővítheted a számukat kedved és ízlésed szerint. Előkészítheted ezeket párolással gőzpárolóban vagy vízben, pirítással serpenyőben, avagy sütőben, netán grillen sütéssel.

Zöld: a brokkoli helyett zöld kaliforniai paprika

Piros:  piros kaliforniai paprika, avagy kápia paprika

Sárga: sütőtök, édesburgonya vagy sárgarépa

Barna: bármilyen gomba vagy padlizsán

 

Ha szereted a húsos variációkat, válassz az alábbi lehetőségekből:

Pirított bacon

Főtt vagy sült sonka

Pirított kolbászkarikák

Pirított vagy reszelt csirkemell

Darált pulyka, marha vagy sertéshús akár húsgombócok formájában.

A variációs lehetőségek, mint látod, szinte végtelen. Készítsd el hát GOCK Sajtos sült makaróniját vagy használd alapként ezt a receptet és alkosd meg a te saját verziódat.

A recept történelme egészen a középkorig nyúlik vissza, szinte egyszerre jelent meg az angol és olasz receptleírások között, ugyanakkor igazi népszerűségre az Egyesült Államokban tett szert és emelkedett szinte a nemzeti ételek sorába.

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (9 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Keverd össze a sajtféléket.
  3. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  4. Főzd meg a tésztát 2 perccel rövidebb ideig, mint ahogy azt a csomagolásán találhatod. 
  5. Közben párold meg a brokkolit gőzpárolóban (vagy forrásban lévő vízben) 2 percig 100 Celsius fokon.
  6. Szűrd le a megfőtt tésztát és keverd össze egy kevés olívaolajjal valamint a párolt brokkolival.
  7. Pirítsd meg egy kevés olajon a bacont és a vöröshagymát.
  8. Add hozzá a sonkát és pirítsd tovább 2 percig.
  9. Dobd rá a vajat és a lisztet, pirítsd tovább 2-3 percig.
  10. Öntsd fel a tejjel, ízesítsd sóval, borssal és reszelt szerecsendióval és sűrítsd be.
  11. Tedd bele a sajtkeverék kétharmadát és kevergesd, amíg teljesen meg nem olvad benne.
  12. Öntsd az egészet a főtt tésztára és keverd jól össze.
  13. Kivajazott sütőtálba öntsd át a tésztát, egyenletesen terítsd el és szórd meg a maradék sajttal.
  14. Tedd a sütőbe és süssed 15 percig avagy amíg a sajt pirulni nem kezd a tetején.
  15. Tálalás előtt legalább 10 percig a sütőből kivéve pihentesd.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vágd kockákra késsel vagy belenyomott formával, ahogy én tettem.