Áfonyás kacsamell recept kínai módra


Áfonyás kacsamell recept kínai módra
Előkészítési idő: 
20 perc
Címkék: 
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
Kacsa
Tél
Wok receptek
Ázsia
ázsiai tészta recept
Távol-Kelet
Nemzetközi gasztronómia
Távol-keleti ételek
Kínai
Gomba receptek
Csiperke gomba
Kaliforniai paprika
nádcukor
nyílgyökér por
arrowroot
tőzegáfonya
cranberry
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

40 dkg
kacsamell filé (zsírjától megszabadítva, hosszában kettévágva, majd vékonyan szeletelve)
30 dkg
csiperke gomba (barna vagy fehér, tönkjével együtt vastagon szeletelve)
10 dkg
tőzegáfonya (azaz cranberry, vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (cikkekre vágva)
5 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 doboz
bambusz rügy (lecsepegtetve)
2 ek
Szójaszósz (sötét)
3 ek
Szójaszósz (világos)
1 ek
szezámmagolaj
30 dkg
tagliatelle tészta (vagy más hasonló fajta tészta)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, rombuszra vágva)
2 tk
Nádcukor
1 ek
Chili szósz (édes)
1 ek
nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
1 db
gyömbérgyökér (2 cm-es, meghámozva és apróra vágva)
50 ml
Növényi olaj (a pirításhoz)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

A tőzegáfonyát a kínaiak valószínűleg a legritkább esetben dobják a wokba, pedig ez egy érdekes lehetőség a kacsamellhez illeszkedő édes-savanyú szósz elkészítéséhez.

A kacsamell zsírját menet közben nyugodtan kisütheted, jó lesz a zsíroskenyérre lilahagymával ínséges időkre. Ebben a receptben a kacsa zsírjára semmi szükség, így a kacsa is elveszti a sokak által nem kedvelt erős kacsaízt, helyette azonban kellemesen édeskésen savanykás gyümölcsös közegbe kerül.

Alapvetően használhatsz a receptben csiperke gombát, legyen az barna vagy fehér kalapos, de jobban jársz valamelyik ázsiai gombafajtával, innen választhatsz kedvedre való fajtát: Gomba fajták.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha kell segítség a zsíros kenyér elkészítéséhez: Zsíros kenyér recept lilahagymával

Ismerkedj a receptben használt alapanyagokkal itt: 

 
 
Recept értékelése: 
Average: 5 (1 szavazat)
Elkészítés: 
  1. Készítsd el a szószt a következő alapanyagok alapos összekeverésével: világos és sötét szójaszósz, szezámmag olaj, a cukor fele, chiliszósz és a nyílgyökér por.
  2. Pácold be a húst a szószban, legalább arra az időre, amíg előkészíted az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Főzd meg a tésztát így: Hogyan főzz helyesen tésztát?
  4. Szűrd le, forgasd össze egy kevés olajjal és tedd félre.
  5. Hevítsd fel a wokot vagy egy nagyméretű serpenyőt.
  6. Szűrd le a húst.
  7. Egy kevés olajon pirítsd meg a paprikát, szedd ki egy tálba, tedd félre.
  8. Pirítsd meg a hagymát, majd tedd hozzá a fokhagymát és a gombát. Pirítsad, amíg a gomba össze nem esik. majd szedd át a paprikához.
  9. A visszamaradt olajon pirítsd meg a tésztát, majd szedd ki és tartsd melegen.
  10. Olajon pirítsd pár másodpercig a gyömbért és az áfonyát, majd add hozzá a húst és pirítsd barnára.
  11. Add hozzá a bambusz rügyet és pirítsd tovább egy percig.
  12. Tedd hozzá a félretett zöldségeket, majd öntsd rá a visszamaradt szószt, jól forgasd össze.
  13. Zárd el a hőforrást és ízlésed szerint locsold meg a lime kicsavart levével. 
  14. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Készíts a pirított tésztából fészket, ide szedjed a wok tartalmát.