Karamellizált gombák mangó szósszal recept


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Hamarosan

Címkék: 
Főételek
Vegetáriánus
Wok receptek
Ázsia
ázsiai tészta recept
Távol-Kelet
Nemzetközi gasztronómia
Távol-keleti ételek
Kínai
Gomba receptek
Ördögszekér gomba
Shiitake gomba
Shimeji gomba
nádcukor
Hány személyre?: 
4

Hozzávalók

30 dkg
Shimeji gomba (közös tönkről leválasztva)
25 dkg
ördögszekér gomba (vékonyan, hosszírányban szeletelve, ha nagy, akkor keresztben kettévágva)
10 dkg
Shiitake gomba (tönkje eltávolítva, kalapja vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, kimagozva, négyfelé vágva, majd vékonyan szeletelve)
2 db
Újhagyma (két-három darabra vágva, majd hosszirányban gyufaszálnyi vékonyra szeletelve)
1 marék
Szeletelt mandula (szárazon megpirítva, Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtamvagy összetört, nem sózott kesudió, vagy mogyoró)
2 ek
mangószósz (vagy szilva, esetleg oysterszósz)
3 ek
sake (vagy száraz fehérbor)
4 ek
Szójaszósz (sötét, esetleg világos)
1 ek
Nádcukor
1 db
Lime (kicsavart leve)
3 ek
Szezámmag olaj (vagy más növényi olaj)
30 dkg
spagetti tészta (vagy valami más, hasonló olasz vagy ázsiai tészta)
  kis
só és bors (ízlés szerint)
1 csésze
MIso alaplé (vagy zöldség alaplé)
Főzési, sütési idő: 
30 perc
Gondolataim a recepthez: 

Egy recept, két variáció: ez az egyik.

A gombák fogyasztása egészséges, de sokan mégsem szeretik a gombás ételeket. Talán azért, mert a hazai gondolkodásmódban a gomba egyenlő a csiperkegombával, esetleg még szóba jöhet a laskagomba is. De a gombák világa, azaz a gombák ízvilága ennél sokkalta gazdagabb. A különlegesebb gombákhoz vezető út rögös, sokszor költséges. Aki járja az erdőket és még ért is hozzá... Még neki is ajánlott átnézetnie gombaszakértővel átnézetni a "zsákmányt", de valljuk meg a gombászás kevesünknek ad valós lehetőséget. A piacokon beszerezhető gombáknak igen magas ára van, ugyancsak elveszi a kisérletező kedvünket. 

Szerencsére van olyan neves élelmiszerlánc, ahol figyelmet fordítanak arra, hogy kínálatukban ha nem is állandó, de visszatérő jelleggel szerepelnek un. egzotikus gombák, ha nem is olcsó, de megfizethető áron. Ezek a gombák messzeföldön híresek az egészségre gyakorolt igencsak különleges hatásukról, de ugyanakkor érdekes ízükkel és a megszokottól eltérő állagukkal is színesíthetik az étkezésünket.

De ha már hazavitted valamelyiküket, mégis mihez kezdjél velük? 

Például, mint ebben a receptben, karamellizálhatod őket és gyümölcsös, távol-keleti ízvilággal kényeztetheted családod.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt gombafélékkel itt: 

Ördögszekér gomba 

Shiitake gomba 

Shimeji gomba

Keress más GOCK recepteket kereskedelemben kapható gombafélékkel itt: Gomba receptek

Bizonytalan vagy, hogyan kell tökéletesen tésztát főzni? Kattints ideHogyan főzz helyesen tésztát?

Itt találhatod a másik receptet: Selyemcsirke gombákkal és édesburgonyával recept

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Egy kevés olajon pirítsd meg a gombákat. Hagyd hogy a gombák valóban megpiruljanak és elveszítsék a nedvesség tartalmukat, majd szedd ki és tedd félre.
  3. Kevés olajon pirítsd üvegesre a hagymát. Majd add hozzá a paprikát és pirítsd meg.
  4. Add hozzá a sakét és hagyd, hogy a folyadék a felére apadjon.
  5. Add hozzá a cukrot, a szója és a mangószószt, valamint a miso alaplevet. Párold alacsony hőforráson 15 percig.
  6. Közben főzd meg a tésztát, majd szűrd le.  
  7. Keverd a tésztát a folyadékhoz és pár percig, gyakori forgatással párold tovább.
  8. Végül öntsd hozzá ízlésed szerint a lime levet, majd azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj a tányérra egy adagot és szórd meg a vágott újhagymával. Hangulatos, ha a wokot az asztalra teszed és mindenki a kedvére való mennyiségben szed belőle.