Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2017 » november » 24th » Címkék » Alapanyag » Gombafajták » Shimeji gomba » Shimeji gomba

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Hypsizygus tessellatus (Beech mushroom)

Elsősorban egzotikus, japán gombaféleként ismert, holott a természetben Ázsia mellett Észak-Európában is őshonos. Elhalt keményfafajtákon, leginkább bükkfán, csoportosan terem, innen is ered köznapi elnevezése is: bükkfa gomba. Közel 20 fajtája ismert, ezek közül a fehér (Bunapi) illetve a barna (Buna) Shimeji terjedt el.

Kalapja akár fehér vagy barna, de kicsi és törékeny, fehér színű tönkje hosszú és vékony.

Kereskedelmi forgalomban a termesztett példányaival találkozhatsz. Japánban rendkívül népszerű, a harmadik leggyakrabban használt gombafajta. A gasztronómia fejlődésével azonban Európában és Amerikában is egyre gyakrabban találkozhatunk vele igényesebb éttermek menüsorában, illetve a jobb üzletek polcain.

 

Hogyan tárold?

Hűtőszekrényben egy hétig tárolhatod, de akkor jársz legjobban, ha a vásárlást követően fel is használod.

 

Hogyan használd?

A közös tönkről válaszd le az egyes gombákat, de az egyedi tönkök értékesek, így minél hosszabban hagyd meg. A gomba egyedi tönkjét és kalapját ne válaszd külön, egyben használd fel.

Nyersen nem ajánlott a fogyasztása, mert kesernyés mellékíze van, ami azonban sütés-főzés közben eltűnik és kiváló állagú, vajas-mogyorós ízre vált.

Elsődlegesen pirítva, sütve jó köretként, tésztás ételekben, de kiváló levesekben és egytál ételekben is.

Természetes, jelentős mennyiségű umami tartalmánál fogva bármilyen ételt ízletesebbé varázsol.

 

Miért egészséges a Shimeji gomba?

Alacsony (100 g 33kcal) energia tartalmú, gyakorlatilag koleszterin mentes, alacsony zsír és szénhidrát tartalma mellett proteinben és rostokban gazdag, így diétákban és húspótló alapanyagként kiválóan használható

Ez a gombafajta amellett, hogy természetes forrása a D, B3, B5. B12 és B13 vitaminoknak, valamint a cink, a foszfor és a kálium mellett sok vasat is tartalmaz, számos bioaktív vegyület tartalmánál fogva hatékonyan segíti elő egészségünket:

  • Még folyamatban lévő kutatások pozitív eredményeket találtak arra, hogy a gomba étrendbe illesztésével gátolja a ráksejtek növekedését és szétszóródását a szervezetben.
  • Antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, megfiatalítja a sejteket és végső soron csökkenti az öregedést és elősegíti a fiatalos megjelenést.
  • Hatékony ellenszere az asztmának és más allergiás tüneteknek.
  • Antibiotikum tartalma segít megelőzni bizonyos betegségeket.
  • Hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.
  • Segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

 

GOCK receptek a gombafajtával: