Hamarosan
Utazni mindig jó.
Utazni tengerpartra mindig jó.
A fenti megállapításokat nyilván sokan érzik magukénak és sokan vannak olyanok is, akik hozzám hasonlóan egy tengerparti utazásban nem csak a napot és a vizet keresik, hanem a gasztronómiai élményt is. Tengerparti étteremben elfogyasztani egy vacsorát romantikus esemény. Különösen, ha az étterem jellege túlmutat a jó átlagot vagy még azt sem hozni képes "turistaetető" helyeken. Ha már végigetted a "kötelező" fogásokat, mint az ilyen-olyan sült halakat, Cevapokat és Pljeskavicákat, unod már az egyébként is bolgár sopszka salátát, akkor keress egy olyan éttermet, ahol a helyiek is szívesen töltik az estéiket, ahol más dalmát különlegességet is találhatsz az étlapon.
A Pasticada ünnepi étel, télen vagy nyáron kiemelt helyet talál a helyiek karácsonyi vagy éppen esküvői menüjében. Kissé hosszadalmas elkészíteni, ezért ne egy mozgalmas hétköznap estéjére való étel. Horvátországban mindenkinek saját különleges receptje van az elkészítésére, népszerű vitatéma a tökéletes Pasticada receptje, akárcsak Magyarországon a pörkölté.
Nem én lennék GOCK, ha nem igyekeztem volna a hagyományos alapokra egy rám jellemző, GOCK-os Pasticada recept kialakítására.
A Pasticada zöldségekkel és szalonnával tűzdelt marhahúsból készül általában, előző este ecetes pácban eltéve készül a nagy napra. Hosszasan és alacsony hőforráson párolják valamilyen gyümölcs, gyakran aszalt szilva vagy éppen füge társaságában, míg a hús szinte szét nem esik. Majd a valóban omlós húst kivéve szósszá turmixolják a visszamaradt minden egyebet és a húst visszahelyezve tésztával tálalják.
GOCK Pasticada receptjében a hús annyira omlós lesz, hogy valóban szét is omlik szálaira villa segítségével, gyümölcsök helyett rebarbara kölcsönöz izgalmas és egyedi ízt az ételnek, a zöldségek pedig gépben apróra vágva kerülnek az ételbe és így én nem láttam szükségét a további pépesítésüknek. Hoztam hozzá eredeti horvát tésztaféleséget, de ha nem találsz ilyesmit, nyugodtan helyettesítsd a közeli rokon Trofie tésztával, vagy ahogy a horvátok is teszik gyakran, gnocchival.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ha bizonytalan vagy, itt elolvashatod: Hogyan főzz helyesen tésztát?
Olvass érdekességeket, információkat a receptben használt alapanyagokról itt:
A Pasticadát mélyített tálban tálald a tésztával, akár külön tartva, akár összekeverve azzal. Díszítheted kedved szerinti zöldfűszerrel.