Puliszkás almatorta recept


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
Desszertek
Torták
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Alpesi receptek
olasz
fahéj
gluténmentes
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

15 dkg
puliszka (előfőzött)
5 dl
Tej
4 db
alma (kimagozva, meghámozva és vékony szeletekre vágva)
3 db
Tojás (sárgája és fehérje szétválasztva)
1 db
vanília rúd (kikaparva)
1 db
Citrom (bio, héja lereszelve és kicsavart leve)
2 ek
Méz
8 dkg
porcukor
1 mk
Fahéj (őrölt)
1 ek
Vaj
  kis
Főzési, sütési idő: 
50 perc
Gondolataim a recepthez: 

 A recept olasz eredettel bír, de az osztrák rétesek és a császármorzsa mellett a hütték és a síéttermek desszert kínálatában is helyet kap. Nyilvánvalóan az elhíresült alpesi tehenek ( lásd az Alpesi receptek bevezetőjét) tejénél nincs jobb, de ennek híján is a hazai 3%-os tejjel is kiváló tortát süthetsz.

A recept előnye, hogy könnyen és nagyon gyorsan készítheted el a hétvégi menüd ízletes záró fogásaként a tortádat. Lisztérzékenyeknek különösen jó hír, hogy a recept gluténmentes.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Keresgess más recepteket is az Alpesi receptek közül.

A fahéj általánosan ismert fűszer, de érdekes információkat olvashatsz róla itt: fahéj

Lisztérzékeny vagy? Válogass gluténmentes receptjeim közül: gluténmentes receptek

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tejben a puliszkát, ízesítsd a vaníliával és a citrom reszelt héjával, valamint egy csipetnyi sóval, ha kész, hagy egy kicsit hűlni.
  2. Közben magozd ki és hámozd meg az almát, majd vágd vékony szeletekre.
  3. Locsold meg egy kevés citromlével és szórd meg a fahéjjal, óvatosan forgasd össze.
  4. A szétválasztott tojás sárgáját és a mézet keverd össze a kissé kihűlt puliszkával.
  5. A tojás fehérjét verd kemény habbá, majd a porcukorral együtt óvatosan keverd össze a puliszkával, hogy ne essen nagyon össze.
  6. Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokra (alsó-felső sütés).
  7. Vajazz ki egy 26 cm-es kerek sütőformát, majd szedd bele a puliszka egyharmad részét. Óvatosan ütögesd a pulthoz a formát, hogy a puliszka szépen elterüljön.
  8. Egyenletesen oszd el a puliszkán a szeletelt alma felét, majd szórd meg a szeletelt mandula felével.
  9. Borítsd be a puliszka második harmadrészével.
  10. A maradék almával egyenletesen borítsd be a puliszkát, majd szórd rá a maradék szeletelt mandulát is.
  11. Végül oszd el a felületen a maradék puliszkát is.
  12. Tedd a sütőbe és 40 perc alatt süsd készre.
Ötletek a tálaláshoz: 

A kész tortát hűtsd ki, majd a tetejét szórd meg a maradék porcukorral. Szeletelve tálald.