Salsa recept téliesítve


Előkészítési idő: 
10 perc

Leírás

Címkék: 
parti receptek
Vegetáriánus
Mártások, szószok
Tavasz
Tél
Nemzetközi gasztronómia
Amerikai ételek
mexikói
Mint a moziban receptek
Paradicsom
Kaliforniai paprika
Jalapeno
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

1 doboz
Paradicsom (egész)
1 db
Kaliforniai paprika (piros, kicsumázva, majd darabokra vágva)
1 db
Kaliforniai paprika (zöld vagy sárga, kicsumázva, majd darabokra vágva)
1 db
Jalapeno paprika (kicsumázva, majd darabokra vágva (ha nagyon muszáj, helyettesítheted hegyes erős zöldpaprikával))
1 db
Lilahagyma (nagy méretű, apróra vágva)
1 db
Lime (reszelt héja és kicsavart leve)
1 ek
chipotle paprika (szétnyomva ezt, csak ha nagyon muszáj, akkor helyettesítheted őrölt füstölt paprikával (pimiento))
1⁄2 csokor
Koriander (friss levelei apróra vágva)
3 ek
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Főzési, sütési idő: 
20 perc
Gondolataim a recepthez: 

Mikor beköszönt a zord (na, ilyen nincs is már nálunk) tél, az autókat fel kell készíteni az év leghidegebb (ez legalább még igaz Magyarországon is) szezonjára. Átcseréljük a nyári gumikat télire, töltünk bele fagyálló ablakmosót, ellenőrizzük a hűtővíz fagyállóságát és még sorolhatnám...

A Salsát sem lehet úgy készíteni, mint nyáron. Igaz, fagyálló nem kerül bele, de a télen beszerezhető friss paradicsom minősége jelentősen eltér a nyári, szabadföldön megérett ízletes paradicsomtól. Valljuk be: olyan rossz, hogy hirtelen nem is tudom megmondani, hogy mire is érdemes használni egyáltalán. Mert salsa készítésre bizonyosan nem. Ilyentájt jobb elővenni egy kiváló minőségű olasz paradicsom konzervet és...

Télen is vannak partik, bulik és olyankor jól jön egy kis salsa a többi "parti kaja" mellé. Megvehetnéd az üzletben is beüvegelve, de ha egyéni ízeket szeretnél és főleg biztos akarsz lenni benne, hogy mit is eszel, jobb, ha saját magad készíted el.

Nem is kell hozzá buli! Elég, ha leül a család apraja és nagyja a TV elé és meg szeretne nézni egy jó filmet. Mint a moziban. Ahhoz pedig már lassan a jól bevált popcorn mellé avagy éppen helyette a divatnak megfelelően jóleshet egy kis tortilla chips salsával és nacho szósszal.

Mint a moziban. 

A megadott alapanyagokat érdemes felkutatni, mert az autentikus ízeket ezek felhasználásával élvezheted. A felkínált alternatív alapanyagokkal is jó eredményt érhetsz el, de ha az igazi élményre vágysz, maradj az eredeti alapanyagoknál.

Fogyaszthatod különféle, elsődlegesen tortilla chips társaságában, de nagyon jó hozzá a rudacskákra vágott zöldségek (sárgarépa, zellerszár a megszokott), vagy a rózsákra szedett karfiol, a brokkoli mellett a szeletelt, nagyméretű gomba is.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj a receptben használt alapanyagokkal az alapanyag nevére kattintva itt: 

 

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1.  Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a hozzávalókban megadtam.
  2. Szűrd le a paradicsom konzervet, a levét tedd félre. Vágd ketté a paradicsomokat és a levét a magokkal együtt tedd a leszűrt paradicsomléhez. A visszamaradt paradicsomokat vágd apróra.
  3. Az olajon pirítsd meg a lilahagyma felét a piros kaliforniai paprikával együtt.
  4. Add hozzá a leszűrt paradicsomlevet, a chitpotle paprikát (vagy a pimiento fűszerpaprikát ízlés szerint). Vigyázat, a chitpotle paprika elég erős, így a tűrőképességed és/vagy az ízlésed szerint adagoljad. Add hozzá még a reszelt lime héjat (csak kezeletlen, bio lime héját használd erre a célra).
  5. Ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd párold 10 percig.
  6. A megpárolt szószt géppel pürésítsd, majd add hozzá az összes többi összetevőt.
  7. Jól keverd össze és egy napra tedd érlelődni a hűtőszekrénybe.
  8. Lezárt üvegben jónéhány napig elálldogálhat a hűtőszekrényedben.

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd ki kis tálkákra és a tálkákat szórd szét az asztalon, hogy mindenki jól hozzáférjen, ha buli van. Vagy fogj egy kis tálkát az öledbe és chipsek társaságában kucorodj a TV elé megnézni egy jó filmet.