GOCK lasagna receptje


Előkészítési idő: 
15 perc

Leírás

Címkék: 
Tésztás ételek
Durum tészta
olasz ételek
Főételek
Húsos ételek
szárnyas
pulyka
Disznó
Nemzetközi gasztronómia
Európai ételek
Mediterrán ételek
olasz
Olasz tészta recept
Bazsalikom
fahéj
Paradicsom
zellerszár
Holland chili paprika
Hány személyre?: 
8

Hozzávalók

50 dkg
Lasagne festonato tészta (vagy egyenes szélű lasagne lap)
50 dkg
darált pulykahús
10 dkg
Kolbász (bőre lehúzva, nagylyukú reszelőn lemorzsolva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
halványító zeller (apróra vágva, elhagyható)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
5 dl
passata (sűrű paradicsomlé)
1 doboz
Sűrített paradicsom
20 dkg
rikotta sajt
15 dkg
Spenót levél (leszárazva)
7 dl
bechamel mártás
15 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (lereszelve)
1 ek
bazsalikom (morzsolt)
1 tk
Szurokfű (azaz oregano)
1 mk
Fahéj (őrölt)
1 mk
köménymag (őrölt)
  kis
Chili (morzsolt, elhagyható)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (frissen őrölve)
4 ek
olivaolaj
Főzési, sütési idő: 
90 perc
Gondolataim a recepthez: 

Mindenki ismeri, mindenki készíti és mindenki kedvence: a Lasagna.

Talán az egyik leghíresebb olasz ételreceptként ismert, az étel, ami eredetileg nem is olasz. Minden valószínűség szerint már az ókori görögök is készítettek Lasagnát, olyannyira, hogy maga az elnevezés is a görög Laganon szóból ered. Tudtunkkal a görög étel, csak mint technika hasonlatos a mai Lasagna receptekhez, ami annyit tett: tésztalapok között szósz és mindez megsütve.

Az első ismert és dokumentált Lasagna recept érdekes módon Angliából, a XIV-ik századból származik. Ebből a szép, egész Európán átívelő vargabetűből vált a Lasagna Olaszország egyik emblematikus ételévé. Lasagna recept sok van, szinte végtelen lehetőség adódik arra, hogyan lehet tésztalapok közé olasz szószt tölteni és hogy mit, aztán pedig megsütni.

Ez a recept egy lehetőség a sok közül, azoknak egyik legközismertebb variációja, ami végre GOCK receptként is megismerődhet. Legalábbis úgy, hogy "Lasagna, ahogy GOCK készíti".

Lehetséges variációk:

  1. Darált pulykahús helyett használhatsz borjú vagy marhahúst. Azért sertés vagy csirkehúst inkább ne.
  2. Elhagyhatod a morzsolt kolbászt.
  3. A raguhoz adhatsz még (hogy gazdagabb legyen): szeletelt gombát és/vagy apróra vágott sárgarépát és/vagy szeletelt olajbogyót és/vagy apróra vágott kapribogyót.
  4. A spenótot lecserélheted egy csokor apróra vágott petrezselyemmel (azt nem kell blansírozni).

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Lasagne Festonate

Olvass információkat, érdekességeket a receptben használt alapanyagokról itt: 

 

Így készítem a bechamel mártást, ha gyorsan kell:

Gyorsan (és hamisan) felmelegítek 7 dl tejet 3 evőkanál vajjal, majd hozzáadok 3 evőkanál lisztet, valamint ízlés szerint sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, mindezt rugós keverővel állandó keverés mellett. Önthető sűrűségűre főzöm és hozzáadom a sűrített paradicsom felét.

 

Recept értékelése: 
Average: 5 (15 votes)
hány csillagot kapott?
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat a Hozzávalókban megadottak szerint.
  2. Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral együtt, majd add hozzá a fokhagymát is.
  3. Add hozzá a húst és a kolbászt, pirítsd 6-7 percig, közben sózzad, borsozzad ízlésed szerint, add hozzá a köménymagot, a fahéjat és a chilit.
  4. Öntsd fel a paradicsomlével, add hozzá a sűrített paradicsom felét. Add hozzá a bazsalikomot, a szurokfüvet, sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd lassú-közepes hőforráson főzd sűrűraguvá.
  5. Közben főzd forrásban lévő vízben 8 percig a tésztát, majd szűrd le és olajozd meg, hogy ne ragadjon össze.
  6. Közben forrásban lévő vízben blansírozd a spenótot, én ezt gőzpárolóban tettem 100 Celsius fokon 2 perc alatt.
  7. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  8. Ha minden elkészült állítsd össze a Lasagnát.
  9. Öntsd a bechamel mártás kb. egyharmad részét egy megfelelő méretű sütőtálba.
  10. Helyezz rá két rétegben tésztát, majd oszd el rajta egyentesen a paradicsomos ragu felét.
  11. Fedd le egy réteg tésztával, majd oszd el rajta a rikotta sajtot.
  12. Fedd le egy réteg tésztával, majd oszd el rajta egyenletesen a blansírozott spenótot.
  13. Fedd le egy réteg tésztával, majd öntsd rá a bechamel mártás második harmadát, egyenletesen terítsd el rajta.
  14. Fedd le egy réteg tésztával, majd egyenletesen oszd el rajta a maradék paradicsomos ragut.
  15. Fedd le a maradék tésztával, öntsd rá és egyenletesen terítsd szét a maradék bechamel mártást, majd egyenletesen szórd meg a reszelt sajtok keverékével.
  16. A sütőtálat lefedve tedd a sütőbe és süssed 20 percen át.
  17. Vedd le róla a fedelet és süsd tovább 15 percig vagy amíg a sajt aranybarnára nem sül rajta.
  18. Ha kész, vedd ki a sütőből és tálalás előtt kb 15 percig pihentesd.
Ötletek a tálaláshoz: 

Vágd kockákra és a kockákat helyezd a tányérra.