Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Lasagne Festonate

Lasagne Festonate

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Gondolataim a recepthez: 

Mindenki ismeri, mindenki készíti és mindenki kedvence: a Lasagna.

Talán az egyik leghíresebb olasz ételreceptként ismert, az étel, ami eredetileg nem is olasz. Minden valószínűség szerint már az ókori görögök is készítettek Lasagnát, olyannyira, hogy maga az elnevezés is a görög Laganon szóból ered. Tudtunkkal a görög étel, csak mint technika hasonlatos a mai Lasagna receptekhez, ami annyit tett: tésztalapok között szósz és mindez megsütve.

Recept értékelése: 
Average: 5 (15 votes)
hány csillagot kapott?

Jelentése: a görög laganon szóból eredeztetve (speciális főzőedény)

Származási hely: Emilia-Romagna

Átlagos mérete: szélessége 50 mm, hossza 240 mm

Másnéven: Lasagne Riccia

 

Amit a Lasagne Festonate tésztáról GOCK gondol:

Ősrégi tészta, a pontos eredete a homályba vész, ami azonban biztos, hogy a XIII-ik században már írásos nyoma van a létezésének. 

Mint minden alap olasz tésztafajtának, így a Lasagne formának is számtalan variációja van. Eltérnek méretükben: vannak hosszúak, közép hosszúak és rövidek, de szélében is változatosak a keskenytől az egészen szélesig. Szélei pedig lehetnek egyenesek, lehetnek fodrosak az egyik szélükön vagy akár fodrosak mindkét szélükön.

A Festonati változat  viszonylag keskeny, de hosszú és mindkét szélén fodozott. A fodrok segítenek abban, hogy a tésztalapok közötti tartalmat/szószt a helyén tartsa. Ideális tésztafajta a kedvenc Lasagna recepted elkészítéséhez, de szükséged lesz egy olyan méretű sütőedényre, amibe ez a tésztafajta éppen belefér.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen