Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2015 » szeptember » 22nd » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Padlizsán » Padlizsán

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Kivételesen egy viccel kezdem:

„A főnök, cseppet sem szimpatikus módon a heti jelentésben számítási hibát vétő beosztottját a többi kolléga előtt a következőképp oktatja ki:

-       Ha négy padlizsánod van, és abból egyet elkérek tőled, akkor mennyi marad neked?

-       Négy! – vágja rá a beosztott – Ha te kéred!”

 

A padlizsán (Solanum melongena) szerte a világon megannyi néven ismert és legalább ennyi  megjelenési formája is van. Hívhatod ezt a javarészt mélylila, nagyra nőtt könnycspp formájú, zöldségként kezelt gyümölcsöt tojásgyümölcsnek, törökparadicsomnak vagy éppen kékparadicsomnak is. De ne lepődj meg, ha színe esetleg fekete vagy éppen fehér, de éppúgy lehet sárga is, vagy éppen csíkos. Akkor is padlizsánt tartasz a kezedben, ha formája gömbszerű, vagy éppen hosszúkás, akkor is ha kicsi és vékony, vagy éppen ha nagy. Angolul eggplant, franciául aubergie, de mindkét elnevezés mögött arab kifejezések állnak, ami inkább az Európába irányuló terjedési útvonal miatt van, nem a származására utal, hiszen Indiában őshonos ez a kifejletten akár egy méter magasságot is elérő növény.

Kínában már az időszámításunk előtt 5 évszázaddal megjelent, mint zöldség, majd Afrikán keresztül jutott el Olaszországba a XIV-ik században és terjedt el egész Európában. Először, botanikai rokonához, a paradicsomhoz hasonlóan, mint dísznövény. Sokáig a padlizsánról is úgy vélték, hogy mérgező hatású lehet a fogyasztása. Világméretű elterjedésének végállomásaként a XVIII-ik században Amerikába is eljutott.

Napjainkban a legnagyobb padlizsán termesztő országok Olaszország, Törökország, Kína, Egyiptom és Japán.

 

Hogyan használd?

Ha teheted, elsősorban frissen. Konyhakertemben terebélyes bokorrá növekszik, gazdag terméssel egészen az őszi fagyokig. Ha piacon vagy más üzletben vásárolod, válassz ne túl nagy példányokat, ragyogóan fényes és rugalmas héjjal, szép zöld szárral. Hossza legyen mondjuk, mint egy szép uborka, átmérője mint egy körte. Hűtőben a felhasználásig pár napot azért eláll.

Íze viszonylagosan semleges, enyhén kesernyés, állaga jellegzetesen szivacsos. Szivacsos szerkezetéből adódóan ízét elsősorban az a közeg határozza meg, amiben felhasználod, hiszen mindent magába szív. Kevésbé kesernyés az íze a fiatal, így kisebb példányoknak, ezek kevesebb maggal is bírnak, bár a magok fogyaszthatóak, így eltávolítani nem szükséges őket. A kesernyés íz tovább csökkenthető, ha a felvágott padlizsánt lesózod és mondjuk fél óra múlva a levet kinyomkodod belőle. A kisebb példányokat hámozni sem szükséges, míg a nagyobbak héja vastag lehet, így élvezeti szempontból jobb eltávolítani.

Legáltalánosabb felhasználása egészben megsütve, majd különböző ízesítésekkel kiváló szendvicskrém lehet belőle.

Faszénen grillezve kerti partik grillezett húsételeinek kiváló körete lehet.

Felkockázva számtalan mediterrán vagy arab jellegű étel alapanyaga lehet, akár vegetáriánusoknak húspótló is.

Használhatod még ázsiai jellegű, stir and fry technikával készült ételekben is.

A kisebb példányok jól tölthetőek, majd süthetőek.

GOCK receptek padlizsánnal: padlizsán receptek

 

Ismert gyógyhatásai

Leveleiből készült főzet fogyasztása számtalan betegség tünetének enyhítésére

Antioxidáns tartalmánál fogva rák és szívroham megelőző hatású

A héjában található anyag (nasunin) védi az agysejteket a károsodástól

Folsav és kálium tartalmánál fogva vérnyomás és koleszterin szint csökkentő hatású

 

Akiket a számok (is) érdekelnek:

Kalóriatartalma igen alacsony (mindössze 33 Kcal/100g), Így kitűnő alapanyag fogyókúrás diétákban.  de gazdag alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, összetett módon pozitívan hat az emberi egészségre.

Vitaminok/100g

B1 7%, B3 4%, B6 5%, K 3%, Folsav 3%

Ásványi anyagok/100g

Kálium 4%, Réz 7%, Mangán 6%,