Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Hagymás bab recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Se nem Tavce Gravce ( pedig milyen dallamosan hangzik), se nem Piedone hirhedt, bár soha meg nem ismert hagymás babja. Talán a kettő között. Vagy még ott sem.

Az egyiket Délvidéken ettem, a másikat meg sokat láttam a filmvásznon, ezt a harmadikat pedig elkészítettem. Balkáni recept alapján japán babból, mexikói paprikákkal. 

Mindenből a legjobbat!

Természetesen elkészítheted más alapanyagokból is, csak akkor már nem fogod azt a különleges ízt érezned, amit az adzuki bab és a paprikák biztosítanak ennek az ételnek.

Fogyaszthatod kiadós köretként vagy akár önmagában egy szelet kenyér társaságában, ahogy neked tetszik.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha idekattintasz, megtudhatod, hogy miért választottam a japán babfajtát a recepthez: Adzuki bab

Olvashatsz érdekességeket, információkat a receptben használt más alapanyagokról itt:

 

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
180 perc

Hozzávalók

50 dkg
Adzuki bab
1 kg
Vöröshagyma (megtisztítva, majd vékonyan szeletelve)
1 fej
Vöröshagyma (megtisztítva és cikkekre vágva)
4 db
Babérlevél
1 db
Guajillo paprika (szárított)
1 db
Pasilla paprika (szárított)
2 ek
Fűszerpaprika (ízlés szerint csípős vagy édes)
2 dl
Olaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (frissen őrölve, ízlés szerint)
1 marék
medvehagyma (csíkokra vágva, szezonján kívül aprított petrezselyem is megteszi.)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Öblítsd át a babot, majd öntsd fel annyi vízzel egy lábabosban, hogy éppen elfedje. Dobáld bele a cikkekre vágott hagymát, a babérleveleket és az egyik szárított paprikát. Mondjuk legyen az a Guajillo. Nem. Legyen a Pasilla. Vagyis döntsd el te, melyiket teszed bele. A másikat meg később. Adjál hozzá egy teáskanálnyi sót és főzzed a babot puhára. Ha kell, márpedig kell, tölts utána vizet és a vége felé annyi sót, amennyivel neked ízlik a bab.
  3. Amíg a bab fő, pirítsd meg a karikára vágott hagymát a jó sok olajban. De lassan. Hiszen időd van, a bab is lassan fő meg. Ha már kellőképpen karamellizálódott az olajban, akkor kicsit sózzad és borsozzad meg, majd tedd hozzá a fűszerpaprikát és ezzel el is zárhatod a hőforrást.
  4. Melegítsd elő a sütődet 200 Celsius fokra.
  5. Ha már a bab is puhára főtt, vegyél elő egy méretre alkalmas tűzálló edényt, én ilyenkor a Nagymama cserépedényét keresem elő, nagyon szép és rusztikus darab. Tegyél az aljára pirított hagymát vékony rétegben, majd jöhet egy réteg bab, aztán újra hagyma és ezt addig folytasd tovább, amíg van mivel folytatnod. Ha ügyes voltál, akkor maradt vissza egy kevés, de nem túl sok főzővized, azt nyugodtan borítsd rá a rakott babra. Merjél egy keveset a visszamaradt paprikás olajból, amennyit jónak találsz. Végül keresd elő a visszamaradt szárított paprikát, akármelyik is maradt meg és tedd az egész tetejére, majd merítsd el, hogy ne maradjon szárazon.
  6. Tedd az edényt a sütőbe és legalább 30 percig süssed vagy addig, amíg a bab minden levét el nem veszti. 
Ötletek a tálaláshoz: 

Frissen vágott medvehagyma jól illik hozzá, de petrezselyem zöldje sem rossz választás díszítésnek.

Recept értékelése: 
Average: 4.8 (15 votes)
hány csillagot kapott?