Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2018 » február » 17th » Címkék » Alapanyag » Gombafajták » Shiitake gomba » Shiitake gomba

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Lentinula (Lentinula edodes)

A többezer éves termesztési múltra visszatekintő shiitake (vagy shii-take) gomba japánból magyarra fordítva olyasmit jelent, mint keményfán növő gomba. Kínai neve dongo vagy shanku, étlapokon nemes egyszerűséggel fekete erdei gomba névvel illetik. Természetes élőhelyén (Japán, Kína és egyes Dél-Kelet Ázsiai országok) ennek megfelelően valóban elhalt bükk, gesztenye, tölgy vagy éppen diófán található, vagy éppen termeszthető.  Tradicionálisan egyaránt használják étkezési illetve gyógyászati célokra, Ázsiában a hosszú élet szimbóluma.

A friss shiitake gomba illatos, akár 10 cm-es kalapja sötét színű, húsa fehér és puha.

Manapság Kína biztosítja a világ 150 000 tonnányi shiitake gomba fogyasztásának 80-90%-át, a maradék mennyiség zömét Japánban, Koreában, Brazíliában illetve az Egyesült Államokban termesztik. Termesztési körülményei miatt továbbra is igen drágának mondható alapanyag, frissen a kilónkénti ára meghaladja az 5 000 Ft-t, míg szárított formában ennek duplája is lehet az ára.

Hogyan tárold?

Jó hír, hogy a Shiitake gombával egyre gyakrabban találkozhatsz a nagyobb üzletek polcain nem csak szárított formában, de akár frissen is. Sőt, akár shiitake gombatermesztő blokkokhoz is hozzájuthatsz. Ha frissen vásárolod, ügyelj arra, hogy telt, rugalmas és tiszta legyen a külleme, kerüld azokat a példányokat, melyek ráncosak, vagy éppen foltosak. Hűtőszekrényben egy hétig tárolhatod, különösen, ha lazán papírtörlőbe tekered, így megelőzheted, hogy a gomba megszívja magát nedvességgel, ami csökkenti az aromáját.

A szárított Shiitake gombát szorosan záró tárolóedényben hűvös, sötét helyen tárolhatsz, erre legalkalmasabb egy éléskamra. Ennek hiányában nyugodtan teheted a hűtőszekrénybe is. Ha netán megfeledkeznél róla egy ideig, akkor sem kell kétségbe esned, legalább hat hónapig semmi baja nem lesz.

Hogyan használd?

A friss Shiitake gomba szára nem ehető, ezért a feldolgozását azzal kezdjed, hogy ezt a részét kiforgatod a kalapjából, hogy a csonkja se maradjon ott. Mint a gombák általában, a Shiitake sem nagy rajongója a víznek, ezért legjobb, ha száraz papírtörlővel tisztogatod meg a gomba kalapját.

Ha grillezni szeretnéd, akkor hagyd egészben, ellenkező esetben szeleteld neked tetsző vastagságú vagy vékonyságú szeletekre. A gombaszeleteket használhatod nyersen salátákban, vagy piríthatod, pörköltet készíthetsz belőle, avagy tésztaszószokban, levesekben használhatod fel.

Nem meglepő, hogy az ázsiai receptekben találkozhatsz vele leggyakrabban. Az egészséges ázsiai étrend egyik alapköve a gomba. Más gombafajtákhoz hasonlóan a shiitake gomba természetes umami forrás, így „fűszerként” is alkalmazható. Magas protein tartalmánál fogva kiváló húspótló alapanyag.

Ha szárított gombát vásároltál, azt felhasználás előtt be kell áztatnod. Meleg vízben hamarabb (20-30 perc), hideg vízben tovább tart (2 óra) a dehidrációja. Végül a felpuhult gombát szedd ki az áztatóléből, majd a visszamaradt levet leszűrve érdemes eltenni ízesítés, hígítás céljából.

 

Miért egészséges a Shiitake gomba?

A Shiitake gomba alacsony kalória (100 gramm friss gomba mindössze 42 kalóriát tartalmaz) és magas protein tartalmú alapanyag. Jelentős a B1, B2, B3, B5. B12 és B13 vitamin és említésre méltó a magas ergoszterin (a D vitamin elővitaminja) tartalma is. Ezen felül sok ásványi anyagok természetes forrása, többek között a kálium, a kalcium, a foszfor, valamint jelentősebb mennyiségű vasat, rezet, szelént, mangánt és cinket is tartalmaz. Ugyanakkor ezeken felül még számtalan bioaktív vegyület tartalmánál fogva hatékonyan segíti elő egészségünket:

  • Rendszeres fogyasztása roboráló hatású, ezért sportolók előszeretettel alkalmazzák diétájukban.
  • Antibiotikum tartalma segít megelőzni bizonyos betegségeket.
  • Hatékony ellenszere lehet a megfázásnak és az influenzának is.
  • Javítja az agy működését.
  • Ugyancsak rendszeres fogyasztása elősegíti a tesztoszteron szint növekedését.
  • Még folyamatban lévő kutatások pozitív eredményeket találtak arra, hogy a gomba étrendbe illesztésével gátolja a ráksejtek növekedését és szétszóródását a szervezetben, elsősorban a mell illetve a vastagbél rák esetében.
  • Antioxidáns tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, megfiatalítja a sejteket és végső soron csökkenti az öregedést és elősegíti a fiatalos megjelenést. AIDS betegek étrendjébe illesztve javítja életkilátásukat.
  • Hatékonyan csökkenti a koleszterin és a vércukor szintet.
  • Véralvadás gátló hatású.
  • Segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

 

GOCK receptek a gombafajtával:

Csirke és gombák a wokban recept 

Kínai kel és tofu udon recept

Orecchiette tésztasaláta recept róka és shiitake gombával

Trottole erdei gombákkal, paradicsomosan recept

Tofu a Wokban recept

Csirke Tetrazzini sok gombával recept

Kantoni csirke és rák stir and fry recept