Másnéven: Tamogi-take
(Pleurotus citrinopileatus)
A Sárga laskagomba jellegzetessége az aranysárga, virágtölcsér alakú kalapja és kontrasztosan hófehér tönkje és húsa. Pont olyan törékeny, mint amilyennek látszik, így bánj óvatosan a nemes összevisszasággal rétegzett, szorosan nőtt gombahalommal.
Oroszország észak-keleti, Kína északi vidékein és Japánban őshonos, de az északi félteke más vidékein, például Kanadában is széleskörűen elterjedt. Korhadt, halott fák törzsén nő. A vadon termő gombák leginkább ősszel és télen jelennek meg az üzletek polcain, míg termesztett társaik egész évben elérhetőek, de házilag könnyen is termeszthető gombafajta.
Hogyan használd?
A Sárga laskagomba jól használható levesekben, pörköltekben, de legfőképpen stir and fry technikával készített ázsiai ételekben. Párosíthatod sertéshússal, halakkal és különböző zöldségekkel. Érdekes az íze rukkolával (borsmustár) vagy olaszos jellegű szószokban is.
Gyümölcsös aromáját megőrzi főzés közben is, leggyakrabban vízszintes tönkje azonban kesernyés ízű is lehet, így aki ezt nem szereti, ne használja fel.
Hogyan tárold?
Hűtőben pár napig eltartható, azonban sose hagyd a plasztik csomagolásban, inkább óvatosan csomagold papírtörlőbe.
Miért egészséges a Sárga laskagomba?
Mint a laskagombák általában, így a Sárga laskagomba is:
Ugyanakkor: