Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2012 » október » 22nd » Címkék » Alapanyag » Gyümölcs » birsalma » Erisz aranyalmája: a birsalma

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Melyik nő ne szeretné megszerezni a beguruló almát, amire azt írták: A legszebbnek…

Természetesen nem az alma birtoklása a tét, hanem a rang, ami nem kicsiny: ki a legszebb nő. Ennek még a görög istennők sem tudtak ellenállni, hajba is kaptak azon, hogy melyiküket illeti meg az alma. Héra, Pallasz Athené és Aphrodité egyaránt úgy gondolta, hogy ő a legszebb. Az Istenek egy szép és ifjú halandóra, Pariszra bízták a döntést, talán úgy gondolták, hogy pártatlan, azaz igazságos döntést fog hozni. Már akkoriban sem volt ez másként, a gyönyörűséges istennők sem bízták a véletlenre szépségük megítélését: igyekeztek megvesztegetni a döntőbírát.

Ettől kezdve a döntés már nem a valódi szépségen múlott, hanem a felajánlott ellenszolgáltatás milyenségén. Egyik istennő sem ígért keveset bájai elismeréséért. Hogy az istennők sem tévedhetetlenek, mi sem bizonyítja jobban, hogy melyikük mit ajánlott a deli ifjúnak: Héra a családi boldogságot, Pallasz Athené a bölcsességet, Aphrodité pedig az éppen legszebb földi nő szerelmét. Emberi gyarlóságunkra jellemzően Parisznak kevésnek bizonyult a családi boldogság, a bölcsességre sem tartott igényt, ifjonti hevességében a legszebb nőt szerette volna a magáénak tekinteni. Döntésével elárulta magát, hiszen a legkevésbé sem zavarta, hogy a felajánlott nő már elkötelezte magát egy másik férfinak. Megfontoltságról sem tett tanúbizonyságot, hiszen nővére baljós jóslatát is figyelmen kívül hagyva véres viszályba és a szükségszerű bukásba hajszolta Tróját…

 

A BIRSALMA

Olyannyira ősi gyümölcs a birsalma, hogy valószínűsíthetően Parisz is egy szép éretten gravírozott birsalmát adományozott Aphroditénak, ugyanígy feltételezhető, hogy a bibliai alma, Éva almája sem lehetett más, mint a birsalma. Nem véletlenül, hiszen a Közel-Keleten őshonos, de átterjedt a balkán országokra és Magyarországra is. Kevesen tudják, hogy magas pektin tartalma miatt a lekvárok ősének is tekinthető (A birsalma portugálul „marmelo”, ebből a szóból ered a marmelade, azaz a lekvár). Mivel a héjában található a pektin zöme, ezért még véletlenül se hámozd meg a gyümölcsöt, ha lekvárt vagy birsalmasajtot készítenél belőle.)

Értékes gyümölcs, elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt, de számottevő vas és réz is található benne, mindamellett, hogy igen kevés, mindössze 57 kalória energia tartalommal bír minden egyes 10 dkg gyümölcs.

Inkább csak érdekesség, hogy a magjából a Közel-Keleten főzetet készítenek torokfájásra. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a gyümölcs tartalma erősen függ attól, hogy merrefelé termett. Melegebb éghajlaton termett birsalma nyersen is ízletesebb.

 

GOCK BIRSALMÁJA

Nincs talán olyan másik alapanyag, amihez annyira személyes kapcsolat fűzne, mint a birsalma. Valahol szomorú tény, hogy Pestlőrincen, ahol felnőttem, gyakori volt a házak kertjében a birsalmafa és most már egyet sem látok. A szülői házban is volt egy, de ha őszinte akarok lenni, akkor eléggé mostohán bántunk vele. A termés nagy része a körülötte kapirgáló tyúkoké lett. Édesanyám csak nagy ritkán készített valamit belőle, általában kompótot, amit nem is szerettem igazán. Én nyersen is szívesen rágcsáltam és emlékszem, mennyire sajnáltam a sok, a tyúkoknak hullott szép gyümölcsöt.

Nagymamám ellenben saját fája terméséből minden évben készített birsalmasajtot. Hozott belőle nekünk, szépen celofán papírba csomagolva, szalaggal átkötve. Gyakori vendégváró sütije volt a gyümölcskenyér: tele finom csoki, dió és (persze) birsalmasajt darabkákkal.  Egyik fa sincsen meg már...

Azonban a ház kertjében, ahol most élek, van egy birsalmafa. Nagy becsben tartjuk és aggódunk a sorsáért, mert nagyon öregnek tűnik. Két nagy diófa árnyékában igyekszik a túlélésre, kérge már csak foltokban van, de évről-évre mégis gazdag terméssel ajándékoz meg bennünket. Minden egyes almáját felhasználjuk, nem hagyunk kárba veszni semmit. A termés legnagyobb részéből birsalmasajtot készítünk. Ízét gyömbérrel, narancs vagy citrom reszelt héjával és kifacsart levével, olykor fűszerekkel, mint például fahéj, gazdagítjuk.

A fennmaradó gyümölcsöket hűtőben tárolva egy-két hónapon keresztül hol levest, hol pedig húsos ételek kiegészítőjeként vagy éppen főszereplőjeként használjuk.

Nem vagyok elkötelezett pálinkarajongó, de az egyetlen nemes származású pálinka, amit mindig szívesen fogyasztok, az birsalmából készült…

 

GOCK receptek birsalma felhasználásával: Birsalma receptek