Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » január » 21st » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Zöldfűszerek » rozmaring » Rozmaring

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Miért is ne tudnád?

A rozmaring számomra több, mint egy fűszernövény a sok közül. Bár szinte végtelenszámba megy azon ételek sora, amiben használni szoktam, mégsem tekintek erre a növényre, mint "csak" mint egy fűszernövény. Jelkép számomra. A rozmaring jelképrendszere összetett és nagyon messzire nyúlik vissza az emberiség történelmében, ebből merítettem én is a sajátomat... 

A név maga is legenda

Igazából akár választhatsz is, hogy a név (egyébként homályba vesző) eredet magyarázatai közül melyik áll közelebb hozzád.

A legáltalánosabb és egyben földhözragadtabb (ezt olvashatod a legtöbb helyen) magyarázat szerint a név latin eredete utal a növény eredeti honos környezetére, a párás mediterrán tengerpartokra.

Rosmarinus= ros (azaz harmat)+marinus (azaz tenger).

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban női névként gyakran használják és a 1920-as évek után napjainkban újra igen közkedvelt lett a névadásban. Én nem bánnám, ha leánygyermekemet a "tenger harmatának" hívnák, már csak azért is, mert a római mitológia kapcsolatba hozza a növényt Vénusz-al, a szerelem istennőjével (aki Aphrodite alakjának megfelelője lett).

A keresztény legenda szerint Szűz Mária, amikor a kisded Jézussal Heródes eszevesztett terrorja elől menekült egy éjszaka megpihent. Leplét a földre terítette és azon aludt el. A lepel alatt egy éppen virágzó rozmaring lapult. A lepel alatt az eredetileg fehér virága reggelre kékké változott, mert a lepel kék volt. Így lett a növény neve "Mária rózsája" ("Rose of Mary").

A rozmaring, mint jelkép

Hűségnek, a szerelemnek, a tisztaságnak és az emlékezetnek...

Házasságkötéskor

Jelzi a a hajadon tisztaságát jelzi és előrevetíti a házasulandók hűségét. Ha menyasszony vagy, teheted a koszorúdba, ha vőlegény vagy, akkor tűzd a zakód hajtókájára. A rozmaring gondoskodik arról, hogy a házassági esküdben foglalt szavaid sosem feleded. Ha a násznéphez tartozol, foghatod a kezedben, tűzheted a kalapodra (ha van egyáltalán) vagy ugyancsak a zakód hajtókára tűzheted. 

Ha már éppen túl vagy a házasságon, ültess a kertedbe rozmaringot. Ha a kertedben kiválóan érzi magát a növény, akkor a feleség dominanciája érvényesül a házasságban, ha épphogy, de azért megmarad, akkor a férjé. Ha azonban kipusztul a rozmaring, akkor a házassággal valami baj van...

Temetéskor

A rozmaring jelzi, hogy eltávozott szeretteidet sosem fogod elfeledni. Ha meglátogatod őket a temetőben helyezz a sírjukra rozmaringot, ahányszor csak arra jársz.

 

Használj rozmaring tartalmú parfümöt, a kikezdhetetlen hűség illatát árasztod magadból, a csábítók messze elkerülnek, mások meg tisztelnek...

Illatosítsd a lakásod légterét rozmaring tartalmú illóolajokkal vagy füstölőkkel, az ártó szellemek messze elkerülnek... 

Tegyél egy ág rozmaringot a párnád alá és többé nem gyötörnek rémálmok.... 

Tűzz a hajadba egy ágacskát, ha nehéz vizsgára készülsz...

De legfőképpen főzz vagy süss és használd a rozmaringot bátran, de mértékkel, hiszen aromája markáns...