Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » február » 27th » Címkék » Alapanyag » Zöldségek » Paprikák » Kaliforniai paprika » Kaliforniai paprika (Bell pepper)

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Mi már csak kaliforniai paprikaként fogjuk emlegetni, ami egyfelől helytelen, másfelől meg sokkal találóbb a formájára utaló neve: harang. A legtöbb fajtájánál a teljes beérés előtt zöld a színe, az így szedett kaliforniai paprika íze enyhén kesernyés, akárcsak a teljes beérés után lila színben pompázóénak. A sárga, a narancssárga és a piros színűek inkább édesek. (Nekem a piros a kedvencem) A húsa vastag, lédús, ropogós és ízes. Legyen bármilyen színű is, a szín erős, élénk. Azaz szép.

Őshazája Közép és Dél-Amerika és többezer éves termesztési múltra tekint vissza ez az édespaprika fajta (Capsicum annuum).Ma már szerte a világban termesztik, legnagyobb mennyiségben Ázsiában (Kína), de Mexikóban és az Egyesült Államokban (természetesen különösen Kaliforniában) is nagy mennyiségben terem.

Scoville értéke: 0

Hogyan használd?

Vághatod apróra, gyufaszálnyi vagy vastagabb csíkokra, kis és nagy kockákra, ha úgy tetszik neked, akkor rombusz formájúra, vagy félbe, de ha csak a kalapját vágod le, úgy is jó. Szóval bárhogy...

Elsősorban nyersen, salátákban használd, de kiváló főzési alapanyag is. Megsütheted, grillezheted egyben vagy kisebb-nagyobb darabokban, használhatod szinte akármilyen ételekben, elsősorban mediterrán, közel- vagy éppen távol-keleti ételekben. Felhasználhatósága szinte határtalan, csak a fantáziád adja a kereteit, ételeidet édeskésen paprikás ízűre varázsolja.

Hogyan tárold?

Megmosatlanul egy hétig biztosan eláll a hűtőszekrényed páradús rekeszei egyikében. Nedvességet gyorsan veszít, ezért ha igazán frissen akarod minél tovább tárolni, betekerheted nedves papírtörlőbe.

GOCK receptek Kaliforniai paprika felhasználásával:

Rendkívül sok ilyen receptemet találhatod meg az oldalon, ha ide kattintasz: http://www.gock.hu/search/node/kaliforniai%20paprika

 

Egészséges

Fogyassz sok kaliforniai paprikát, mert nagyon egészséges, rendkívül gazdag A és C vitaminokban, valamint számos karotinoidokat (leginkább béta karotin) és flavoniodokat tartalmaz.

Mindez számokban:

10 dkg nyers kaliforniai paprika mindössze 30 kalóriát tartalmaz (kiváló alapanyag energiaszegény, fogyókúrás étrendhez).

Ugyanekkora mennyiség a napi szükséglet százalékában tartalmaz:

Vitaminok

C 160%, A 100%, B1 4%, B2 6%, B3 6%, B6 18%, E 10%, K 5%

Ásványi anyagok

molibdén 10% (fontos a férfiaknak elsősorban), mangán 5%, kálium 6%, magnézium 3%, foszfor 4%