Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2014 » március » 7th » Címkék » Alapanyag » Babok » Fava bab » Lóbab » Fava avagy a Lóbab

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Gyerekkorom zöldkerítése mellett babot termesztettünk (ma már virágágyás van a helyén). Lóbabot. Emlékszem, ahogy kötözgettük a szárát és ahogy növekedésnek indultak a hosszú és húsos babhüvelyek. Izgatottan kutattam benne a babokat, megnőttek-e már? Lehet-e fejteni már? 

Anyám sem termeszti és piacon se nagyon látom már ezt a valamikor még elterjedt babfélét. Olvasom, hogy miért szorult a háttérbe: sok a munka vele. Na nem a termesztésével, mert igénytelen darab. Nő, szinte magától. Kártevői nem nagyon akadnak, leszedni és kifejteni se nagy macera. Ami munkás, az a fejtés után jön. Babszemenként meg kell "hámozni", mert a külső héja bizony ehetetlen (kivéve zsenge állapotában).

És ez olyan nagy baj?

Gyerekként még nem volt az...

Egy kis történelem

A Lóbab (Vicia faba L.), némiképp elegánsabb nevén a Fava bab, több évezredes múlttal bír az emberiség történelmében. A Közel-Keleten bizonyíthatóan már a bronzkorban termesztették, a vaskorban már egész Európában alapvető élelmiszernek volt. A középkorban pedig ez volt A Bab. Ez így is volt nagyon sokáig, majd napjainkra szinte eltűnt. Európából. Mert Észak-Afrikában ma is népszerű, sőt jellegzetes alapanyag maradt.

Miért fogyaszd?

Viszonylag kicsi kalóriatartalma mellett kiváló fehérje és rosttartalma miatt fogyasztása egészséges, gazdag A és C  vitaminokban, kálium és vastartalma említésre méltó. Természetes vágyfokozó hatása régóta ismert, L-dopa tartalma frissítően hat a libidóra, mindamellett frissen tartja az elmét és a közérzetet. Ha a nyári piacok standjain nem találod, akárhogy is keresed, megvásárolhatod konzerv vagy szárított bab formájában. 

Mikor ne fogyaszd?

Túlfogyasztás vagy érzékenység esetén szélsőséges esetben akár súlyos vérszegénységet is okozhat.

Hogyan használd?

Frissen szedve számtalan és széleskörű a felhasználási lehetősége, más formájában beszerezve készíthetsz belőle leveseket vagy babpasztát, mondjuk köretként.

Jó tudni, hogy természetes umami tartalmánál fogva az ételeknek gazdagabb ízvilágot varázsol.

 

GOCK recept lóbabbal:

Bessara, avagy bableves marokkóiul

Fava bab paradicsomosan Cavatelli tésztán