Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2015 » máj » 26th » Címkék » Alapanyag » Fűszerek » Zöldfűszerek » Bazsalikom » Bazsalikom

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Több évezredes múltra visszatekintő, mentafélék családjába tartozó fűszernövény ma már világszerte elterjedt és ismert. A bazsalikom név említése a hazánkban leginkább ismert fajtájának (Ocimum basilicum), a nagylevelű édes vagy genovai néven ismert bazsalikom képét idézi, de legalább 30 fajtája termesztett világszerte. Ismertek még az indiai szent (Ocimum sanctum) bazsalikom, a thai bazsalikom, a törpe és a lila-levelű bazsalikom. A különböző fajták nem csak megjelenésükben, de illatukban, ízükben is eltérnek egymástól, hiszen leveleik illóanyag tartalma más és más.

Délkelet-Ázsia és Afrika trópusi területein honos, de a fűszerkereskedelem útvonalán terjedése megállíthatatlan volt. Az ókori Görögországban már ismert volt (valószínűleg Nagy Sándor hozta magával), Európa más, középső területein a középkorban jelent meg, elsőként, mint gyógynövény.

Alapvetően évelő növény, azonban nagy melegigénye és hőérzékenysége miatt Európa legtöbb részén egynyári növényként termeszthető. Ültetheted fűszernövényként vagy akár illatozó és fehér, lila vagy mályvaszínű apró virágaival dísznövényként is megállja a helyét a kertedben. Illatát a rovarok (velünk ellentétben) nem nagyon kedvelik, így távol tartja a legyeket és a szúnyogokat is. Ezért teraszon, balkonládákba telepítve biztosíthatja számodra a zavartalan nyári pihenést.

Szabadföldre érdemes május végén ültetni, amikor már nem érhetik fagykárok. Napfényes, meleg és öntözött, magas tápanyag tartalmú területen növekszik megfelelően.

Gasztronómiai felhasználásra a virágzás idején a legértékesebb, ilyenkor érdemes kb 10-15 cm hosszúságra visszavágni, a növény így újraépíti magát és szeptemberig ismét felhasználhatod. Levelei mellett a virágai is fogyaszthatóak, akár az ételeid díszítésére is használhatod.

 

Hogyan használd fűszerként?

Ha teheted, elsősorban frissen használd. Konyhakertemben eléri az 50 cm-es magasságot és terebélyes bokorrá növekszik, de egész évben kéznél tarthatod akár a konyhád ablakában is, cserépbe ültetve.

Leveleit pár napig tárolhatod papírtörlőbe tekerve a hűtőszekrényedben, de hosszasan eláll olajban tárolva. Levelei könnyen száríthatóak és morzsolva vagy porrá őrölve teheted el későbbre.

Fűszerezhetsz vele elsősorban mediterrán jellegű ételeket, nagyon jó a paradicsomos ételekben. Érdemes a főzési ciklus legvégén az ételhez keverni, hogy értékes illóanyag tartalmát ne veszítse el. Általában sós ételekben használhatod, de aromásíthatsz vele teákat, turmix italokat, sőt akár édességeket is.

 

Ismert gyógyhatásai

  • Étvágynövelő és az emésztést javítja
  • Szél és vizelethajtó
  • Köhögés csillapító
  • Enyhén szexuális vágyfokozó
  • Gyulladás csökkentő
  • Pattanásos bőr, kelések kezelése

 

Akiket a számok (is) érdekelnek:

A levelek kalóriatartalma igen alacsony (mindössze 23 Kcal/100g), de gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, összetett módon pozitívan hat az emberi egészségre.

Gazdag polifenol flavonoidokban (orientin és a vicenin). Levelei jótékony illóolajokban (metilkavikol, eugenol és esztragol) gazdagok, melyek gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak.

Béta-karotin, A-vitamin, kriptoxantin, lutein és zea-xantin összetevői védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, így jótékonyan befolyásolja az öregedési folyamatokat és bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is szerepet kap.

Vitaminok/100g

A 175%, C 175%, K 345%, Folsav17%

Ásványi anyagok/100g

Kálcium 18%, Réz 43%, Vas 40%, Magnézium 16%, Mangán 57%, Cink 7%